Opravdové korálové útesy trpí znečištěním a oteplováním světového oceánu. Šednou, blednou, umírají, rozpadají se. Dokážou je nahradit nově zakládané útesy, které vyrůstají na zatím příhodnějších místech?

Mafiáni byli první

Korálové společenství je jeden z nejnádhernějších a zároveň nejchoulostivějších biotopů světa. Na jeho půvaby lákají turisty v Austrálii, Egyptě i Karibiku. Jak však dokazují detailní průzkumy, kterým se po léta věnoval třeba Jacques-Yves Cousteau, i záběry ze satelitů, plocha těchto podmořských pralesů se opravdu stále zmenšuje.

Velkou budovatelskou vášeň projevili fanoušci umělého útesu v australském Bundabergu. Staví ho zde už od roku 1987! Postupně do vody svrhli stovky tun betonových bloků a kovových rour. Nejvíce pyšní jsou ale na svou sbírku vraků. Nadšení potápěči tu můžou obdivovat už neplovoucí rypadlo, dva dříve plovoucí majáky, několik menších lodí, letoun Kingair a dvě letadla Mohawk (přezdívané Alan a Brenda).

Největší předmět, který byl dosud záměrně potopen do moře, je americká letadlová loď USS Oriskany (délka 276 m), kterou roku 2006 poslaly ke dnu v Mexickém zálivu dobře rozmístěné výbušniny. Letos US Navy vytvořila umělý útes z dopravní lodě Vandenburg a další vysloužilá plavidla budou následovat.

Vlny přesně na míru

Vedlejší efekt korálových útesů je stejně jako u všech velkých útvarů v mělkých vodách vzedmutí mořských vln. Ty samozřejmě milují surfaři. Což takhle vyjít jim vstříc a vytvořit pro ně umělé vlny? řekli si před 20 lety v Kalifornii. Umělý útes ze žulových balvanů v El Segundo spolehlivě slouží dodnes a kromě surfařů si ho pochvalují i ekologové.

Právě tak se osvědčilo několik dalších surfařských útesů u pobřeží Austrálie, Floridy a Havaje. Horká novinka dorazila dokonce i do chladných vod starého kontinentu. První evropský útes pro surfaře byl letos dokončen u britského Boscombe. Je složen z pytlů s pískem o celkovém objemu 13 000 m3 a vlny prý zvedne o třetinu výše. Nikdo ovšem nedokáže zaručit, že se útes časem nerozsype…