Po setmění vás čeká nádherný pohled na rozsvícený stromeček, spousta ozdob, světélek, stánků a samozřejmě dobrého jídla a pití. Kam se tedy letos stojí za to vypravit?

Praha

Kde: Staroměstské a Václavské náměstí

Kdy: Denně až do 3. ledna 2010 (Staroměstské náměstí), či do 10. ledna 2010 (Václavské náměstí). Otevřeno je od 9 do 19 hodin, o víkendu do 20 hodin, občerstvení i do půlnoci.

Co zde uvidíte: V hlavním městě probíhají již tradičně největší trhy u nás. V letošním roce mají připomínat staročeské tradice a přinést nádech lidových Vánoc. A tak na návštěvníky čekají desítky stánků se spoustou suvenýrů, ozdob, svícnů, jmelí či svíček – vše výhradně s vánoční tématikou. Děti se mohou těšit na již tradiční Staroměstskou dílničku a na všechny návštěvníky potom bohatý doprovodný program, ve kterém se představí nejrůznější soubory od nás i ze zahraničí. Za poslech určitě stojí tradičních koledy v podání dětských sborů. Nádherně nazdobená náměstí včetně překrásného stromu určitě stojí za návštěvu.

Vánoční strom: Letošní vánoční strom pochází z Vrchlabí a jde o sedmdesátiletý smrk, který má výšku přes dvacet metrů.

Informace a program akcí: http://www.taiko.cz/vanocni_trhy/

Chcete vidět, jak to vypadá v Praze? Podívejte se na video!

Zdroj: Youtube

Brno

Kde: Náměstí Svobody a Zelný trh, akce probíhají i na Moravském náměstí a Staré radnici

Kdy: Denně do 24. 12. 2009 od 9 do cca 21 hodin.

Co zde uvidíte: Několik posledních let si Brňané mohli nechat o krásných vánočních trzích jen zdát – stánky totiž místo ozdob a dárečků zaplavili vietnamští obchodníci s pyžamy, podprsenkami a záclonami. Letos je však všechno jinak, a tak konečně stojí za to do Brna na trhy přijet. Na Náměstí Svobody a Zelném trhu na vás totiž dýchne ta pravá sváteční atmosféra. Čekají na vás svíčky, vkusné dárky, výrobky z kůže, koření, keramika, stejně jako výborný svařák, či Svoboďáček. Ještě lepší atmosféru mají stánky na Zelném trhu, které jsou pojaty v duchu tradičních řemesel. A tak můžete nakoupit u krasobarvíře, dráteníka, hrnčíře a dalších – a aby bylo vše dokonalé, musí se zde samozřejmě prodávat v kostýmech! Když k tomu připočtete kolotoč či vláček pro děti a doprovodný program, vyjde vám Brno jako skvělý tip na výlet pro celou rodinu.

Vánoční strom: Strom z Bílovických lesů si Brňané měli možnost vybrat sami internetovým hlasováním. Strom je krásně rostlý i zdobený, avšak má pouhých dvanáct metrů…

Informace a program akcí: http://www.augle.cz/vanocni-trhy

Chcete vidět, jak to v Brně vypadá? Podívejte se na video!

Zdroj: Youtube

Karlovy Vary

Kde: náměstí Milady Horákové, ulice TGM, Dr. Bechera, Zeyerova a Jugoslávská

Kdy: Denně do 23. 12. 2009, hlavní doprovodný program probíhá každou adventní neděli

Co zde uvidíte: I když karlovarské trhy nejsou tak bohaté jako v Praze a v Brně, určitě stojí za návštěvu, a to především o některé z adventních nedělí, kdy na všechny čeká bohatý doprovodný program a slavnostní zapálení svíčky na adventním věnci. Na stáncích uvidíte ukázky vánočních tradic a zakoupit zde můžete i drobné dárky.

Informace a program akcí: http://www.mmkv.cz/index.asp?menu=1&record=13320

Olomouc

Kde: Horní náměstí

Kdy: denně do 26. 12. 2009

Co zde uvidíte: Více než sto dvacet dřevěných stánků s nejrůznějším vánočním zbožím, grilované speciality a další dobroty – to vše na vás čeká na Horním náměstí v Olomouci. Pro děti bude připravený kolotoč či živý betlém a pro všechny potom zajímavý doprovodný program, ve kterém nebudou chybět ani nejrůznější divadelní představení či Robbie Williams Revival.

Informace a program akcí: http://spqo.cz/content/vánoční-trhy-2009

Plzeň

Kde: náměstí Republiky

Kdy: denně až do 23. 12. 2009 od 9 hodin

Co zde uvidíte: Tradiční vánoční atmosféru nabídnou i plzeňské trhy na náměstí Republiky. Na spoustě stánků na vás čekají klasické řemeslné výrobky – jako jsou košíky, keramika, dřevěné hračky, či šperky. Chybět nebude ani nejrůznější občerstvení. Plzeňské trhy jako každý rok nabídnou zajímavý doprovodný program, a tak se můžete těšit na historický šerm či na Evu Melicharovou s kapelou. Neobvyklou akcí, kterou v jiných městech nenajdete, je Největší hromadné zpívání koled v Čechách, které proběhlo tuto středu. Atmosféra plzeňských trhů však stojí za návštěvu kdykoli.

Informace a program akcí: http://www.regionplzen.cz/kultura/detail.asp?kod=50492&id_akce=62298