Den svatého Valentýna, jak ho známe dnes, k nám přišel ze západních zemí, ale převzala jej většina států nejen v Evropě. Jeho kořeny ale sahají mnohem dál, a to až do starověkého Říma. V USA mají tradici sv. Valentýna zakořeněnou a dodržují jasně dané zvyky, aby byl ten 14. únor co nejlepší. Ke správnému začátku tohoto zvláštního dne patří romantická snídaně a rozesílání valentýnských přáníček. Zamilované dárečky se pak dávají nejen partnerům, ale také blízkým.

Kafe.cz říká:

  • I letos můžete využít zlevněných nabídek leteckých společností na víkend v romantických městech Evropy, jako je Paříž, Londýn, Benátky nebo Amsterdam a mnoho dalších.

Pařížská romantika

Která z nás by jednou nechtěla strávit sv. Valentýna právě ve městě všech zamilovaných? A ještě s mužem, kterého milujeme. Při procházkách po francouzských bulvárech se ani vy ani váš partner neubráníte sladkému úsměvu a šeptání slůvek „miluji tě“. Pod osvětlenou Eiffelovou věží už ke konci slyšíte vysněná vyznání. Navíc sami Francouzi vědí, že turisté v únoru přijíždějí hlavně slavit, a proto v restauracích připravují speciální menu pro dva, v hotelích se dočkáte dokonalé pokojové výzdoby a v obchodech budete dostávat nabídky na slevy pro novomanžele a zamilované. Paříž jako město umění, dobrého jídla a vína a lásky vás vždy něčím překvapí, okouzlí a vryje se vám do paměti.

Kafe.cz zjistilo:

  • Francouzi svým vyvoleným dámám vaří na sv. Valentýna speciální večeři. A vždy platí, že připraví něco výjimečného, něco, co si běžně páry nedopřávají.

Zpívající Benátky

Město, které ihned následuje romantickou Paříž. A má proč! Někteří dokonce tvrdí, že je to díky své architektuře to nejromantičtější a nejkrásnější město na světě, které přímo vybízí k zamilování nebo přímo svatbě. Na vašem výletě pak rozhodně v romantickém scénáři nesmí chybět projížďka na gondole lagunou s tiše zpívajícím gondoliérem. Italové navíc oslavují lásku, a proto se můžete dočkat příjemných reakcí na vaši společnou lásku přímo od místních obyvatel.

Kafe.cz zjistilo:

  • Některé hotely nabízejí na sv. Valentýna pobyty pro celou rodinu i s dětmi. Jsou si vědomi toho, že tento svátek neslaví jen nesezdané páry. Někdy připraví pro děti i program, aby rodiče na sebe měli trochu času.

Londýn z výšky

Anglické hlavní město s romantikou za předchozími nezaostává. Ačkoli bývá v únoru ještě chladno, můžete se projet na loďce po Temži a pozorovat hemžení na nábřeží. Večer se můžete kochat pohledem na rozsvícené do červena laděné město ze slavného London Eye. Valentýnskou atmosféru pak můžete završit přímo ve slavném divadle Williama Shakespeara The Globe. V Anglii také prý nejčastěji pánové zrovna na Valentýna žádají své partnerky o ruku. Třeba se to poštěstí zrovna i vám. Obchody se navíc zaplní sladkostmi, srdíčky a celé město žije jen myšlenkami na lásku.

Kafe.cz zjistilo:

  • Ve Velké Británii si Angličané připravují slavnostní večeři spíše doma a k ní si pořizují luxusní značky šampaňského na oslavu. Také Angličané posílají nepodepsané valentýnské kartičky a obdarovaný musí hádat, od koho valentýnka vlastně je.

Kam vyjet dál

Dalšími velmi oblíbenými městy, ve kterých se dočkáte romantické atmosféry, jsou Řím, kde tradice svatého Valentýna vznikla, a proto ji zde berou vážně, Barcelona, Amsterdam a Madrid. Chcete něco exotického? Vyjet někam, kde bude ještě navíc teplo? Pak určitě popřemýšlejte o Thajsku.

Kafe.cz radí:

  • Nechcete hned vyrážet do Thajska? Přesto můžete svému partnerovi dopřát trochu této exotiky. Vyzkoušejte společně thajskou masáž pro dva, která vás naplní energií, uvolní ztuhlé tělo po dlouhé zimě a ještě navíc vás sblíží.