I kdybych znala český význam toho slova (nálev), nebyla bych moudřejší. Saunu sice miluju, jsem na ní závislá, chodím pravidelně, ale se saunovými rituály (tak se u nás překládá „nálevová akce“) jsem se do této chvíle nesetkala.

Svalovec oznamuje, že nálev bude rozmarýnový, povzbuzující, a chrstne ze stylového škopíčku na rozpálená kamna asi litr tekutiny. Máváním ručníku pak každému z přítomných přidělí jeho vlastní porci bylinkové energie.

Hebká pleť

V dřevěném domečku sauny vtipně vestavěném do velkorysého wellness hotelového areálu připomínající podmořskou krajinu se skalními útesy, kde k dokonalé relaxaci přispívá i obrovské akvárium, stoupá vlhkost. Pot ze mě jen leje.

Saunař akci opakuje ještě jednou a pak obchází osazenstvo s dalším dřevěným vědrem. Nabíráme z něj do dlaní med a potíráme se jím. „Je to taky k jídlu?“ ptá se blondýnka vedle mě. „Kdepak, ale budete mít krásně hebkou pleť,“ vysvětluje saunař.

Med se na rozpálené kůži okamžitě roztéká, všichni jsme lesklí jako dobře upečené pekingské kachny. Přesně ve chvíli, kdy si pomyslím, že horka i mávání ručníkem už je dost, přináší saunař ledovou tříšť, rozdává ji zájemcům a rituál končí.

Tisknu si ledovou kouli na spánky, ale doopravdy se ochladím až pod sprchou, v ještě chladnějším bazénku s vodopádem a pak venku ve sněhu.

Teprve po návratu z Rakouska zjišťuju, že saunové rituály se provozují také u nás, například v největším Saunovém světě v České republice v Aquapalace Praha.

Severská zábava

Dámy si tady při ceremoniálu Lady beauty, který probíhá každý večer od půl sedmé, můžou aplikovat očistnou jogurtovou masku a kávový nebo citronový peeling. Pro pány tu zavedli Pivní ceremoniál, při němž můžou proti běžným zvyklostem v saunách diskutovat i nahlas (více na www.aquapalace.cz).

Saunové ceremoniály jsou ovšem jen třešnička na dortu. To pravé je přece pravá finská sauna (nic proti bylinkovým saunám, lakoniu nebo tepidariu, kde bývá teplota okolo 50 °C, ale opravdovým milovníkům sauny je to málo).

Stejná, jak ji provozovali na Dalekém severu už před tisíci lety: rozpálená kamna, vůně dřeva, horko kolem 90 °C, ticho, šero, pot a pak ledová voda nebo sníh a hvězdy nad hlavou.

Výsledkem je pocit těla až nadpozemsky lehkého, zbavené všeho „nečistého“ a hlava vygumovaná od všech pozemských starostí a stresu.

Pravidla saunování

  1. Saunovat se může každý zdravý člověk - i děti. Sauna přispívá k otužování organismu, zbavuje toxinů, urychluje metabolismus, ale nehubne se po ní.
  2. Před akcí je nutné se osprchovat a osušit.
  3. Do potírny se zásadně vstupuje bez plavek, pouze v ručníku nebo prostěradle.
  4. Pobyt v sauně má být krátký (maximálně 15 minut), ale intenzivní.
  5. Nejšetrnější způsob ochlazení je pobyt na chladném vzduchu nebo polévání pomocí hadice.
  6. Dvě „rundy“ pocení a ochlazení povzbudí, tři dokonale relaxují, čtyři spolehlivě uspí.