Zatímco dříve za ně soudy mohly pachatelům uložit maximálně dva roky vězení, dnes je můžou ve výjimečných případech poslat za mříže až na pět let.

Podle Ministerstva spravedlnosti bylo v roce 2010 za týrání zvířat odsouzeno 20 osob, z toho sedm podle nové právní úpravy. „Z těchto osob byla jedna odsouzena k trestu nepodmíněného odnětí svobody, čtyři k podmíněnému trestu, jedna k obecně prospěšným pracím a jedna k peněžitému trestu,“ říká mluvčí Ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

Je sice velmi nepravděpodobné, že ve středoevropské České republice by docházelo ve významnější míře k týrání chobotnic, v některých přímořských státech je to však velmi diskutované téma.

Chobotnice jsou vyhledávaná lahůdka v restauracích a metody jejich lovu nejsou v některých případech příliš humánní.

Například ve Velké Británii je proto v zákoně na ochranu zvířat uvedeno, že nesmějí být týráni všichni obratlovci plus jediný bezobratlý - chobotnice obecná.

V České republice by starosti chobotnic měl vyřešit výše zmiňovaný nový občanský zákoník, podle něhož mají být za zvířata považováni i bezobratlí. Vzhledem k tomu, že na celém světě představují asi 95 % všech živočišných druhů a jen u nás jich žije více než 40 000, právníky bdící nad slaďováním legislativy čeká v následujících staletích asi pořádný kus práce.

Jaké jsou tresty

  1. Kdo týrá zvíře zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem, nebo surovým či trýznivým způsobem veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci či jiné majetkové hodnoty.
  2. Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, byl-li za čin uvedený v odstavci 1 v posledních třech letech odsouzen či potrestán, nebo způsobí-li týranému zvířeti takovým činem trvalé následky na zdraví či smrt.
  3. Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 na větším počtu zvířat. (Zákon č. 40/09 Sbírky)