Foto: Isifa

Tajemství, tak se jmenuje metoda, která se stává fenoménem. Jejích principů se prý drželi proslulí vládci, úspěšní vědci i slavní umělci a díky ní dokázali věci, jež přežily staletí.

„Můžete mít a dělat vše, po čem toužíte. Je jedno, zda jde o zdraví, štěstí, či bohatství. A nehraje roli, o jak velkou věc se jedná,“ shrnuje podstatu ve své knize The Secret (Tajemství), která nyní vyšla i u nás, Rhonda Byrne.

Všichni totiž podle ní podléháme tzv. zákonu přitažlivosti a vše, co přichází do našeho života, si přitahujeme svými myšlenkami. Ty působí jako magnet, neboť každá z nich má určitou frekvenci.

Tlustá nejsem já, ale myšlenky

V praxi to znamená, že pokud začnete přemýšlet o něčem, co vás trápí, vše se tím zhoršuje.

„Zákon přitažlivosti vám přidává další negativní smýšlení a problém se násobí. Když propadáte splínu z toho, že nejste s kilogramy v normě, přibíráte, ačkoli nic nejíte,“ říká nizozemský kouč Mikah de Waarta, který v Česku nedávno uspořádal první seminář na toto téma.

Základem podle něj je začít myslet pozitivně. Lidé totiž častěji řeší to, co nechtějí, než to, co chtějí. A už to je špatně.

Místo přání, aby se k vám šéf nechoval špatně, si v duchu říkejte, aby se k vám choval hezky. Především dbejte na to, aby vaše první a poslední myšlenky daného dne byly krásné: na minutu se soustřeďte na něco, co vám dělá radost.

Pokud se vám stalo cosi ošklivého, večer si situaci přehrajte, zlé nahraďte dobrým a vsugerujte si to,“ radí Mikah de Waarta.

Předstírejte, že se vám přání splnilo

Na stejném základě pracuje i metoda Tajemství: neustále si opakujte, po čem přesně toužíte, představujte si to a předstírejte, že už jste toho dosáhli.

Přejete si partnera? Žijte, jako by jste ho už měli. Spěte na jedné straně postele, nechte volné místo na umyvadle pro jeho zubní kartáček.

Chcete nový dům? Začněte balit a nakupovat doplňky. Stejné je to u hubnutí: chovejte se, jako byste už měli svou vysněnou hmotnost.

Vezměte si fotografii, kde máte kil tak akorát, a pořád se na ni dívejte. Zaměřte se na šaty, které si ale nekoupíte až jednou, ale právě teď.

„Musíte tomu jen stoprocentně věřit a potom se i neskutečná věc stane realitou. Jakmile začnete pochybovat, její naplnění se odkládá.

Vy sami totiž svým myšlením můžete svůj osud každý den změnit velice jednoduše,“ uzavírá Mikah de Waarta.

Čtěte také: