Kterou zprávu chcete slyšet jako první? Tak nejprve tu dobrou: zatímco v roce 1990 používala vytápění na tuhá paliva téměř polovina domácností v tehdejším Československu, dnes je jich pouhá osmina. Znamená to, že se během 20 let 4x snížil počet lidí, kteří topí v klasických kamnech.

A nyní ta horší zpráva: čísla trvale klesala pouze do roku 2006. Poté se příznivý trend zastavil a nyní začíná počet domácností spalujících tuhá paliva opět pomalu stoupat.

Když nejsou peníze…

Podle ministerské Zprávy o stavu životního prostředí v ČR loni stoupl prodej briket, koksu a uhlí pro domácnosti o 7,3 %. V době, kdy se celá Evropa snaží přecházet na moderní a ekologicky šetrné zdroje energie a tepla, je to smutný paradox.

Lidé opět začínají topit v kamnech, protože na elektrické přímotopy, plynové kotle nebo tepelná čerpadla prostě nemají peníze. Problém přiznává i Ministerstvo životního prostředí, podle něhož je současný nepříznivý trend mimo jiné způsoben i „zdražováním ostatních médií a ekonomickou krizí domácností“.

„Pokud jde o dopady na zdraví, je to v tuto chvíli asi nejvážnější ekologický problém, jaký v České republice máme,“ říká Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. „Zdraví nejvíce škodí mikročástice prachu, které vznikají právě při nekvalitním spalování. Z osmatřiceti procent se na jejich vzniku podílejí domácnosti, z pětadvaceti průmysl a energetika a z dvaceti doprava,“ vysvětluje.

Prachové mikročástice jsou skutečně velmi nebezpečné. Způsobují zejména dráždění sliznice dýchacích cest, usazují se v plicích a snižují obranyschopnosti organismu. Kromě toho na sebe prach váže i další látky, jež můžou být karcinogenní. Podle Zprávy o stavu ovzduší jsou přitom imisní limity pro prachové částice platné ve všech státech EU v České republice pravidelně překračovány, a to nejen lokálně, nýbrž také plošně.

Osvěta a dotace

Nepříliš dobrou situací a rizika dopadů na zdraví obyvatel si je vědomo i Ministerstvo životního prostředí. Podle Michaely Jendekové proto úřad připravuje celorepublikovou osvětovou kampaň, která by měla lidi přivést k tomu, aby vytápěním nekvalitními palivy nebo dokonce odpadem, nezhoršovali kvalitu ovzduší svému okolí, sobě ani svým dětem.

„Nahrazení škodlivých způsobů vytápění ekologickými zdroji bylo předmětem dotační podpory například ze Zelené úsporám a do budoucna se s dotacemi na ekologické vytápění stále počítá,“ doplňuje mluvčí.

Dotace na ekologické zdroje tepla jsou správná cesta i podle Vojtěcha Koteckého. „Stát musí lidem nabídnout alternativu. Dnes mají v podstatě dvě možnosti: topit drahým ruským plynem, nebo špinavým uhlím, protože nemají na to, aby si pořídili například kotle na biomasu či solární kolektory.“

Právě vysoké počáteční investice mnoho lidí odrazují od přechodu na čistější zdroj vytápění. I to se ale dá podle ekologů řešit. „Od roku 2013 bude stát prodávat velkým průmyslovým podnikům povolenky za znečišťování. Z nich získá prostředky v řádu miliard korun ročně.

Navrhujeme, aby stát většinu těchto peněz věnoval do takzvaného Fondu energetické nezávislosti. Dům po domu, rok po roku by šlo zateplit většinu domů v zemi a vybavit je ekologickými zdroji paliva,“ vysvětluje svou vizi Vojtěch Kotecký. Obyvatelům by to podle něj přineslo čistý vzduch a státu snížení závislosti na dovozu plynu z Ruska.

Sny jsou to sice hezké, ale zatím neuvěřitelně vzdálené. Do té doby musíme doufat, že nepřijdou příliš tuhé mrazy a ministr Pavel Drobil ještě jednou přehodnotí svůj záměr nezálohovat PET láhve. Jen tak se dá totiž zabránit tomu, aby neproletěly komínem.

Co je uhlí

Stejně jako ropa a zemní plyn patří uhlí mezi takzvaná fosilní paliva. Vznikalo miliony let v oblastech močálů, kde se bez přístupu vzduchu a za působení vysokých tlaků a teplot rozkládala organická hmota, která nakonec zuhelnatěla. Čím je uhlí starší, tím je kvalitnější, a protože černé uhlí je obecně starší než hnědé, má i vyšší kvalitu. Ta má vliv na hoření i na obsah škodlivých látek vzniklých spalováním. Nejméně kvalitní uhlí hodně kouří a dává méně tepla. Zatímco nejkvalitnější hnědé uhlí má výhřevnost 3900 kcal, černé uhlí 7000 až 8500 kcal, tedy přibližně dvojnásobek.