Třeba takový uherák spláchnutý pivem by patrně mnoho výživových specialistů svým klientům nedoporučilo. A ouha - doc. MUDr. Petr Petr, vědec a lékař z Nemocnice České Budějovice, před časem v rámci studie podával lidem denně po dobu tří měsíců čtyřicet gramů tohoto svátečního salámu. Zjistil, že se dobrovolníkům zvýšila celková obranyschopnost organismu o 20 %, což dokázal rozbor krve.

Blahodárné účinky nepasterovaného piva zase ukázala studie Ústavu klinické biochemie a hematologie Lékařské fakulty UK v Plzni: 90 mužů ve věku od 30 do 60 let během měsíce denně pilo 0,833 litru 12stupňového ležáku.

Klidu a hlavně lehčímu usínání prý kupodivu pomáhají chilli papričky! S tím by asi bez důkazů studie Andrewa Daviese z Tasmánské univerzity v Austrálii málokdo souhlasil. Po dobu osmi týdnů badatel 25 dobrovolníkům denně přidával do jídla 30 gramů chilli: záhy se u nich projevilo snadnější usínání a po probuzení se cítili více svěží. O tom, zda alespoň některé účastníky testu ráno netrápilo naopak rychlé probuzení následované klusem na toaletu, studie nehovoří.

Věčný spor o maso

Především vegetariány provokují výzkumy, které dokazují prospěšnost jídelníčku bohatého na maso. Nakolik je zdravé, kdy prospívá, nebo naopak škodí, ukázalo mnoho výzkumů.

Pozoruhodný je ten, který patrně překvapí tlouštíky a hlavně ty, kdo se snaží držet dietu, ale kilogramy jdou dolů pomalu. Podle lékařů z univerzity v dánské Kodani by si totiž měli dopřávat hlavně maso. Více než 700 dospělých a 800 dětí z osmi evropských států donutili vědci zhubnout drastickou dietou o 11 kg a pak je rozdělili do skupin. Testovaní si museli zapisovat, co jedli, a podrobit se vyšetření moči a krve. Ukázalo se, že zpětnému nabrání ztracených kilogramů nejúčinněji zabránila strava bohatá na bílkoviny, tedy maso.

Jenže jsou zde další závěry: na vzorku 150 000 lidí, kteří hodně konzumovali maso, prokázala Americká společnost pro výzkum rakoviny vyšší riziko nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku.

K dispozici je také rozsáhlý výzkum z Berlína, kdy badatelé v letech 1978 až 1999 sledovali skupinu 2 000 lidí. Ti nejedli maso buď žádné, nebo jen příležitostně. Podle výsledků výzkumu vegetariáni žili v průměru o něco déle. Co říct na závěr? Jezme to, co nám chutná. Jen se držme hesla Všeho s mírou!