REALITA

Archa pro Vojtu, ČT 2, 27. 7. 2012, 17:00

Film České televize vypráví o dítěti, postiženém Downovým syndromem. Scénář Moniky Elšíkové vznikl volně na motivy knihy Martiny Drijverové Domov pro Marťany, ověnčené mnoha prestižními literárními cenami. Snímek je ojedinělý nejen tématem, v české televizní a filmové tvorbě ještě nezpracovaným, ale i způsobem snímání příběhu. Kameraman Jaromír Kačer volil místy, s ohledem na malého Vojtu, přístup až dokumentární. Díky jeho působivé kameře, sympatickým a věrohodným hereckým výkonům Zuzany Bydžovské (maminka) a Bohumila Klepla (otec) a konečně zcela přirozenému projevu malého Vojty, chlapce skutečně postiženého DS, před námi příběh ožívá, jakoby se odehrával v čase reálném, těsně vedle nás.

KOMEDIE

Krok správným směrem, TV Nova, 28. 7. 2012, 10:10

Komedie o tom, že stihnout fotbal, školu, kamarádky a kluky není žádný med. Otec mladé hlavní hrdinky je fotbalový nadšenec, který ji od dětství vedl k tomu, že na hřišti ze sebe musí vydat to nejlepší. Dokonce se o ní dozvěděli i lidé v národním týmu a chtějí si ji vyzkoušet. Jenže musí dívka, které je 15, opravdu obětovat všechno hře a fotbalu, nebo má právo na normální dospívání a pubertu?

KOMEDIE

Rock ze střední, Prima Family, 28. 7. 2012, 11:35

Jestliže chcete mít na chvíli klid od těch svých puberťaček, pak jim určitě pusťte tento film. Když se mladík jménem Will přestěhuje s matkou do New Yersey, nezná tam nikoho. Na střední se spřátelí s podivínkou Sam a překvapivě i se školní hvězdou Charlotte. Charlotte se rozhodne společně s Willem a Samem založit kapelu, která by vyhrála v obří bitvě hudebních skupin, a zároveň se tak pomstít svému expříteli a jeho skupině.

SERIÁL

Bylo nás pět, 29. 7. 2012, ČT 1, 15:50

Na obrazovku České televize se znovu vrací oblíbený rodinný seriál natočený na motivy humoristického románu Karla Poláčka podle scénáře Ondřeje Vogeltanze režisérem Karlem Smyczkem v roce 1994. Šestkrát vás pozve Petr Bajza, žák čtvrté třídy, ke sledování osudů vlastní rodiny, svých kamarádů a ostatních obyvatel malého městečka. První z komediálních příběhů se jmenuje Pěkné vysvědčení. Blíží se prázdniny a malý Petr Bajza (A. Novák) myslí na slib, který dostal: když přinese pěkné vysvědčení a nic neprovede, vezme ho tatínek na motorce zn. Harley do Mýta na trh. Péťa spořádaně odchází do houslí, jenže potká čtyři kamarády a za jedno odpoledne všechna dobrá předsevzetí vezmou za své.

ROMANTICKÉ DRAMA

In America, Prima Family, 29. 7. 2012, 13:50

Jedenáctiletá Christy vypráví příběh své irské rodiny, která přijela do Ameriky hledat „své štěstí“. Na první pohled se jim Amerika zdá plná budoucnosti, přitažlivá, kouzelná a všechno tu vypadá uskutečnitelné. Realita už není tak magická. Rodiče jen těžko hledají práci, bydlí v domě plném feťáků, protože na lepší nemají, přesto ale na celém pozadí vznikají silné sousedské vztahy a rodina zde může vybudovat nový domov.