Habermannův mlýn

Historicko-válečné drama

Nova, pátek 19. 4. od 20:20

Život před válkou v pohraničí není lehký a doba si žádá, abyste se lidé přiklonili na jednu či druhou stranu. Jen ti nejsilnější dokázali tenkrát zůstat nad věcí. Patřil k nim bohatý podnikatel August Habermann, který bez předsudků dával práci Čechům i Němcům, a jeho nejbližší přítel Březina. Po začlenění Sudet do Třetí říše tlak ještě zesílí, na tomto místě personifikovaný esesákem Koslowskim. Habermann i přesto dál vytváří pro své české zaměstnance ochranný štít a odmítá se plně podvolit „mateřské“ ideologii. Jenže šílená doba nakonec dostihne i jeho. Při volbě ze dvou možností, z nichž ani jedna není dobrá, učiní rozhodnutí, které se stane záminkou k tomu, aby se bezprostředně po válce stal hlavním cílem na seznamu „českých vlastenců“, z nichž většinu tvoří jeho bývalí chráněnci. Samozvaným soudcům a katům jde ale spíš o jeho majetek než o spravedlnost. Dokáže před nimi Habermann zachránit alespoň ženu a dítě?

Režie: J. Herz
Hrají: M. Waschke, K. Roden, H. Herzsprungová, B. Becker, R. Holub, J. Hrušínský, O. Kaiser, Z. Kronerová

Přelet nad kukaččím hnízdem

Oscarový kus

ČT2, sobota 20. 4. od 21:45

Irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou...

Režie: M. Forman
Hrají: J. Nicholson, L. Fletcherová, B. Dourif

S tebou mě baví svět

Rodinná srdcovka

Novacinema, sobota 20. 4. od 20:00

Jsou komedie, které nestárnou, neokoukají se a potěší pokaždé, když se objeví na obrazovce. Rodinná komedie o neobvyklé prázdninové cestě je jednou z nich, a navíc byla velkým hlasováním televizních diváků vyhlášena jako nejlepší komedie století. Základem příběhu, který byl po řadě úspěšných televizních snímků filmovým debutem režisérky Marie Poledňákové, tvoří zážitky tří starých přátel, pečujících v malebné beskydské chalupě o šest malých dětí.

Režie: M. Poledňáková
Hrají: J. Satinský, J. Šulcová, V. Postránecký, E. Balzerová, P. Nový, Z. Studenková

Výchova dívek v Čechách

ČT1, neděle 21. 4. od 21:55

Film podle literárního bestselleru

Vypráví příběh českého učitele, začínajícího spisovatele (Ondřej Pavelka), který dostane od místního zbohatlíka (Milan Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (Anna Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje , ale nedokáže kvůli ní opustit svou ženu a dceru. Je sám opuštěn, aby už jen zpovzdálí sledoval svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci…

Režie: P. Koliha
Hrají: O. Pavelka, A. Geislerová, M. Lasica, A. Švehlík, J. Kačer, V. Cibulková, J. Vlasák, J. Švandová, O. Vlach

Šakal

Akční triler

Prima, neděle 21. 4. od 20:20

Ve společné akci amerických a ruských bezpečnostních sil je zabit bratr mafiánského bosse. Ten se rozhodne pomstít a objedná si profesionálního zabijáka Šakala. Zločinec, který pracuje sám a v naprostém utajení, se pustí do příprav atentátu. Vyzvedne si u padělatelky nový pas a přes internet si objedná supermoderní kulomet polské výroby.

Režie: M. Caton-Jones
Hrají: B. Willis, R. Gere, S. Poitier

Nevybrali jste si mezi Tv tipy? Vyrazte do kina!

Na plátnech teď právě běží třeba komedie Dávám tomu rok, drama Smrtelné lži nebo rodinný veselý film Martin a Venuše.