Na Turnově jsou dvě negativa. Do centra se jde od vlakového nádraží zhruba dvacet minut, a to i když použijete zkratku spodem kolem sportovních hřišť (autobusové nádraží je popravdě centru blíž). Navíc míjíte několik rušných obchvatů pro auta, a stejně se jich nezbavíte, protože hlavním náměstím Českého ráje a středem města stejně vede rušnější komunikace. A i když jsou zde dokonce dva přechody, bez semaforů nemáte často moc šancí přejít.

Místní kostely

Jinak ale převažují sama pozitiva a sociální jistoty, jak by řekl jeden učitel z Básníků. V samotném Turnově můžete navštívit židovský hřbitov (umístěný pod dálničním mostním přivaděčem) nebo křesťanský u mohutného novogotického kostela Narození Panny Marie, kde najdete třeba hrob rodiny Durychových . Na hlavním náměstí ještě najdete kostel sv. Františka z Assisi a v boční Jiráskově ulici původně gotický kostel sv. Mikuláše.

Pokud se ubytujete v jednom z penzionů v okolí tohoto kostela, buď vás příjemně překvapí (jako nás s Honzíkem), nebo bude rušit zvonění z tohoto kostela vždy v šest ráno, v poledne a v šest večer.

Tip Kafe.cz

Mimochodem – v Jiráskově ulici je příjemná večerka, kdybyste potřebovali večer nakoupit nějaké zásoby.

Dlaskův statek

Chcete-li podniknout k Dlaskovu statku dobrodružnou cestu, pokračujte Jiráskovou ulicí dál kolem náhonu, pak nejprve polní a po chvíli lesní cestou, po pravé straně potoka Malá Jizera. Na levé je sice dlážděná cesta pro kola a kolečkové brusle a pejskaře, ale zas to není pak nijak dobrodružné.

Les ostatně přejdete ani ne za čtvrt hodinky, minete dětské hřiště, přejdete most a vpravo už je Dlaskův statek v Dolánkách. Jde o skutečný a dříve funkční statek, který dnes působí jako skanzen. Nesmí se zde fotit. V jednotlivých místnostech jsou figuríny, které doplňují představu, jak tehdy probíhal venkovský život, je zde i pec na chleba, v podkroví pak stavy, místnost s bylinkami, venku pak přejdete ke stodolám, v nichž se nachází původní nářadí pro osev i sklizeň. A dokonce i záchod zde je stylový – dřevěný za domem se srdíčkem ve dveřích.

Hrubý Rohozec

Odtud můžete jet vlakem, nebo se raději vydat pěšky příjemným údolím ke vzdálenému viaduktu. Je to další čtvrt hodinka příjemnou přírodou, okolo studánky a nad vámi se za chvíli bude tyčit Hrubý Rohozec. V jeho zahradách najdete zajímavé sochy, po zámku se můžete nechat provést, nebo zamiřte do podzemí. Zde se nachází výstava strašidel, k nimž průvodce povypráví i místní pověsti. Zcela na konci vás pak čeká za mučírnou schovaný drak.

Před zámkem se dá najíst v rychlém občerstvení a pokud nechcete čekat na autobus, jste zpět v centru Turnova za další čtvrt hodinku.

Valdštejn a Adamovo lože

Když se vypravíte na druhou stranu, dál směrem kolem židovského hřbitova, kolem Rohanova dubu, vysazeného v roce 1891, vlakové stanice Turnov – město a dále kolem zahradních osad, vstoupíte pak do lesa, kde se skrývá buď hradní zřícenina Mašov nebo hrad Valdštejn, který poskytuje romantickým duším dostatek oku lahodících zákoutí včetně kostela. Jsou zde i milí průvodci. Do druhé části hradu je rovněž povolený vstup a děti se zde nejen mohou uběhat, ale i pokochat výhledem třeba na Trosky nebo Hrubou Skálu.

Budete-li mít čas, z Valdštejna na Hrubou skálu vede turistická trasa s mezizastávkou u místní hájovny (buď na osvěžení, nebo prohlídku místního arboreta) a pak samozřejmě ve skalách a ve skalní proláklině s Adamovým ložem.

Hrubá Skála

Samotná Hrubá Skála je pro turisty zklamáním. Varovat by ho mělo už ohromné parkoviště s auty německých značek před vjezdem do hradu. A se stánky s předraženým zbožím. Kolem kostela přejdete přes kamenný můstek, u něhož je sice značka zákaz vjezdu, ale jezdí se sem a tam naprosto běžně, a jste v hradu.

Ten nyní funguje jako luxusní hotel, na jehož služby na internetu najdete nejednu stížnost, a pro turistu je otevřená vlastně jen vyhlídková věž a nádvoří, kde se odehrávají hry či turnaje. Restauraci zde nedoporučuji navštěvovat. Ostatně – hrad se ani nedá prohlédnout zevnitř, všudypřítomné cedule Turistům vstup zakázán odradí dokonale.

Trosky

Cestou přes Doubravice (pozor na neustálý proud aut) se dostanete asi za tři čtvrtě hodiny na nádraží Hrubá Skála, odkud se můžete vrátit do Turnova nebo ještě vyrazit na Trosky. Regionální vláček jezdí každou hodinu. Když se budete chtít na Trosky projít kolem rybníků, vystupte už na zastávce Borek pod Troskami, kratší cesta je pak ze zastávky Ktová.

Ke zbytkům hradu Trosky je to pěkný výšlap do kopce, vstupné je 50 Kč, pro děti do 6 let zdarma. V podhradí většinou bývají nějaké trhy, sokolníci, stánky. Obě věže – Panna i Baba – jsou přístupné, i když v současné době myslím na jedné probíhá rekonstrukce. Výhled je zde úžasný, jen pro lidi trpící závratí poněkud nepříjemný, protože vrcholky věží jsou docela úzké a moc lidí se sem naráz nevejde.

V Turnově i okolí jsou i další zajímavá místa, ale k těm se vrátíme zase někdy příště. Syn dokonce chtěl jet z Trosek do Tanvaldu, aby viděl Tanvaldský Špičák, ale to je už úplně jiná liga i okres...