Zeměpisná poloha je osudem Turecka - tady se od starověku stýkaly i potýkaly vlivy Východu a Západu; začalo to už Peršany a Řeky.

Obrovská země pak stále přešlapovala mezi mocnými civilizačními proudy, svým způsobem trochu jako Čína. Gordický uzel váhání rozťal až Atatürk – Otec Turků (vlastním jménem Mustafa Kemal), který jednoznačně otočil kormidlo směrem na Západ.

To však neznamená, že by se úplně setřel malebný kolorit osmanských časů. Muži už sice nenosí mocné kníry a fezy, ale stále kouří vodní dýmku, popíjejí přeslazený čaj a dětem nosí turecký med.

Národní sport

Zatímco v turistických centrech jsou závrať budící tančící derviši už jen atrakcí, v některých zapadlých oblastech pořád provozují vážně míněné rituály.

Za svůj národní sport Turci stále považují zápasy naolejovaných atletů, které se od časů prvních antických olympiád v ničem nezměnily. Daleko větší vášně v nich ovšem budí zcela moderní fotbal.

Ve svém směřování na Západ se ale Turci, kteří usilují o vstup do Evropské unie, vyrábějí vlastní rychlovlaky a jejich spisovatel Orhan Pamuk získal Nobelovu cenu, cítí být tak trochu zrazeni.

Chápou, že bohatá a zhýčkaná Evropa se bojí otevřít dveře 70 milionům převážně chudých lidí. Ale přece jen…

Spousta zázraků

O tom všem můžete přemýšlet třeba při koupání ve vlahých bublinkových termálních vodách Pamukkale či na procházce ruinami antické metropole Efesu (mimochodem starověkých památek má údajně tato země víc než celý zbytek Středomoří dohromady).

Nebo se vydáte objevovat záhadnou Troju, poznávat kouzlo liduprázdného hornatého vnitrozemí či nesmírné bohatství architektury Istanbulu?

Jenom si pak nezapomeňte dát dobrou večeři z typických tureckých pokrmů, které právě tady chutnají nejlépe…

Seznamte se…

  • Název: Turecká republika
  • Rozloha: 783 562 km2
  • Počet obyvatel: 72 milionů
  • Hlavní město: Ankara (4,5 milionu obyvatel); největší turecké město je Istanbul s 12,6 milionu obyvatel
  • Náboženství: pouhá 3 % populace se považují za ateisty, 99 % ostatních obyvatel jsou muslimové (převážně sunité)