Letovisko Antalya přitahuje velké množství turistů hlavně díky křišťálovému moři a bohatým možnostem, co se ubytování týká. Cestovní kanceláře nabízejí různé výlety do okolí. Turecká Antalya tak může představovat centrum, odkud můžete jezdit poznávat další taje Turecka, pokud vám jen last minute nestačí.

Do lesů v Termessos

Národní park Termessos leží jen pár desítek kilometrů od Antalye a dokresluje tak krajinu jižního Turecka. Termessos je tvořen hustým porostem smíšených a borovicových lesů, v kterých nelze minout tajuplnou historickou památku starobylého města, někdejšího obchodního centra. Návštěva v Termessos ale není pro slabé povahy – abyste se mohli pokochat přírodními krásami, je třeba vyšlapat vcelku strmý kopec. Ti nejodvážnější se mohou vydat po strmých svazích na horu Güllük (1 650 m) nebo do kaňonu Mecine.

Po stopách antiky – Olympos a Chiméra

Stačí si popojet 60 kilometrů od města Antalya a dostanete se do jiného světa. Oblast národního parku Olympos zahrnuje impozantní pohoří Taurus a pobřeží s plážemi, kam kladou vejce chráněné karety obrovské. Olympos patří mezi velmi čisté oblasti Turecka, což dokazuje i výskyt karety, která je na životní prostředí velmi náročná.
Kromě unikátních cedrů je lákadlem parku netradiční Chiméra, přírodní plameny šlehající přímo ze skály. Jak odkazuje řecký básník Homér, prý jsou tu odjakživa. Nevěříte? Přesvědčte se na vlastní oči a dáte mu za pravdu.

S raftem do Köprülü?

Dovolená last minute by nebyla dost šmrncovní, kdybyste ani na jeden den nevyzkoušeli raft. Zahrajte si na dobrodruhy a vydejte se do národního parku Köprülü, kde si můžete projet stejnojmenný kaňon na divoké řece. Mírnější povahy si projdou okolí údolí a kaňonu pěšky, což ale taky není na škodu. Po tvrdém výšlapu je čeká odměna v podobě rybí restaurace, kde se servírují pstruzi přímo vylovení z místní horské řeky.