Vybrali jsme tři výchozí místa – Prahu, Brno a Ostravu. V okolí každého z nich se nachází řada zajímavostí, které stojí za to navštívit. My jsme ale vycházeli z toho, že známější místa už máte dávno okoukaná, a tak se toužíte podívat i tam, kde jste třeba ještě nikdy nebyla. Všechny tři tipy na výlet nejsou nijak daleko od výchozích měst, maximálně 45 kilometrů. Vybírali jsme takové cíle, ke kterým se snadno dostanete, i když nemáte auto a musíte se spoléhat na veřejnou dopravu.

Jak jsme počítali…

V potaz jsme vzali cenu, kterou uvádějí veřejní dopravci za jízdenku, v případě dětí zlevněnou. Pro případ cestování vlastním vozidlem jsme počítali s aktuální cenou benzínu Natural 29,70 Kč/l při průměrné spotřebě 8 l/100 km. Výlet jsme ve všech třech případech počítali pro čtyřčlennou rodinu – rodiče a dvě malé děti – 8 a 11 let.

Tip číslo 1

Kam z Prahy?

Pražané sice mají pamětihodností v samotném centru města dost, ale o víkendu je určitě lepší vyrazit za město a odpočinout si od hluku a shonu. Ale kam? Nabízíme vám méně známé místo, kousek za Prahou – Ladův kraj a malířovy rodné Hrusice.

Ladův kraj se rozkládá jihovýchodně od Prahy a návštěvníkům nabízí kromě malebných Hrusic i řadu dalších zajímavostí. Je zde 140 kilometrů cyklotras, takže Ladův kraj je i ideálním tipem na výlet na kole. A co vás sem ještě může nalákat? Třeba zřícenina hradu Zlenice ze 13. století, právě toto místo Lada často zobrazoval na svých obrazech. Zajímavý je i nedaleký lom Kamenka, odkud pochází i jeden ze základních kamenů Národního divadla nebo třeba Ondřejovská secesní hvězdárna, kde je umístěn jeden z největších dalekohledů v Evropě. Na hrusické návsi se můžete občerstvit v hospodě U Sejků.

Náklady na výlet:

Cesta – (Praha – Hrusice - Praha)
Auto - 180 Kč (4 lidé)
Autobus - 208 Kč (4 lidé)
Vlak (Praha – Senohraby – Praha) - 258 Kč
Kolo – 0 Kč
Zřícenina hradu Zlenice – volný přístup
Oběd pro 4 lidi – 385 Kč
Celkem – maximálně 643 Kč (vlakem), minimálně – 385 Kč (na kole)

Nejdražší je samozřejmě cesta, a pak také jídlo, pokud se tedy nerozhodnete pro cykloturistiku a svačinu si raději nezabalíte s sebou. A proč také ne? I když stylový oběd v hospodě U Sejků v prostředí dekorací Josefa Lady a s menu, které je přizpůsobeno celkové atmosféře tohoto kouzelného kraje, má také něco do sebe…. Pokud chcete ušetřit, není nic jednoduššího než si přibalit jídlo s sebou, vzít si deku a užít si opravdový piknik v pohádkovém prostředí ladovské krajinky.
Více na www.obec-hrusice.cz

Tip číslo 2

Kousek od Brna

Kam vyrazit z Brna? Moravský kras už asi viděl každý, a tak určitě uvítáte nevšední zážitek. Náš tip na výlet není jenom neobvyklý, ale pro někoho v sobě může skrývat i kapku adrenalinu. Nedaleko obce Veselice, zhruba 37 kilometrů od Brna, totiž stojí rozhledna Podvrší. Už z dálky zaujme svojí nevšední konstrukcí. Rozhledna leží v nadmořské výšce 590 metrů nad mořem, vyhlídkový ochoz je ještě o 32 metrů výše. Z rozhledny jsou nádherné výhledy na Drahanskou vrchovinu, Českomoravskou vysočinu, Moravský kras, chladící věže Dukovanské atomové elektrárny nebo Pavlovské vrchy.

Tento výlet rozhodně stojí za každou korunu, kterou na něj vynaložíte. Za jasného slunečného počasí se z atypicky stavěné rozhledny podíváte na celý kraj. Pro dobrodružné povahy dokonce správa rozhledny umožňuje i sňatky na tomto neobvyklém místě.

Náklady na výlet:

Cesta – (Brno – Vavřinec – Brno)
Auto – 180 Kč
Autobus – 165 Kč
Kolo – 0 Kč
Vstupné – děti 6-15 let – 10 Kč, dospělí 20 Kč
Oběd cestou pro 4 lidi – 350 Kč
Celkem – maximálně 590 Kč (autem), minimálně 380 Kč (na kole).
Více na www.rozhledna-veselice.cz

Tip číslo 3

Pár kroků od Ostravy

Možná si řeknete, že Ostravsko moc krás neukrývá. Opak je ale pravdou. I v této krajině, která spíš proslula těžbou a vysokou nezaměstnaností, se totiž najde hodně míst, kam stojí za to vyrazit. Asi 40 kilometrů od Ostravy se rozkládá malebná obec Starý Jičín a nedaleko od ní také stejnojmenný hrad. V okolí se vine přes 300 kilometrů cyklotras, takže oblast je ideální i pro milovníky cyklistiky. První zmínky o hradu Starý Jičín pocházejí už z poloviny 13. století, kromě prohlídky můžete posedět také ve stylové restauraci v přízemí věže.

Jestliže jste milovnicí hradů a zámků a dosud jste jenom přemýšlela kam vyrazit, neváhejte a vydejte se na Starý Jičín. Hrad vás rozhodně nezklame a příjemná procházka v jeho okolí také ne. Celkové náklady na výlet jsou také rozumné, takže se nemusíte obávat, že byste přišla na mizinu.

Náklady na výlet:

Cesta – (Ostrava – Starý Jičín - Ostrava)
Auto – 205 Kč
Autobus – 144 Kč
Kolo – 0 Kč
Vstupné – děti do 6 let – zdarma, děti 6-15 let – 10 Kč, dospělí 20 Kč
Oběd cestou pro 4 lidi – 350 Kč
Celkem – maximálně 554 Kč (autobusem), minimálně 410 Kč (na kole).
Více na www.stary-jicin.cz