Na druhém konci světa nedaleko Nového Zélandu leží souostroví, které kapitán James Cook v roce 1773 nazval Přátelské ostrovy.

To proto, že ho zde hezky přijali. Později se však ukázalo, že ho místní kanibalové chtěli zabít a sníst. Jen se nedokázali rychle dohodnout jak to udělat a pak už odplul.

Dnes se země čítající 176 ostrovů, z nichž pouze 52 je obydlených, nazývá Tonga – v místním polynéském jazyce to jednoduše znamená Jih. Do světového tisku Tonga nejčastěji proniká kvůli zlodějnám svých nejvyšších činovníků: ne nadarmo ji časopis Forbes označil za šestou nejzkorumpovanější zemi světa.

Pospěšte, klid nebude věčný

To by ale našim cestovatelům vadit nemuselo, z domova jsou také na leccos zvyklí. Lákavý je naopak fakt, že Tonga dosud nemá příliš rozvinutý turistický průmysl.

Vlahá voda, písečné pláže, palmy, levné hotely a žádní obtížní prodavači nesmyslů – co víc si může člověk přát? Je ale třeba si pospíšit, protože zdejší podnikatelé už chystají výstavbu letovisek.

O jejich budoucí ziskovosti je přesvědčují nadšení návštěvníci, kteří se čas od času vyvalí z turistických lodí. Kromě koupání, potápění, jízdy na koni a pikniku s (po pravdě) nepříliš chutným polynéským menu zde ale nemají moc co dělat.

Aspoň si odpočinou od ruchu a shonu jiných tichomořských resortů a nakoupí zdejší proslulé poštovní známky. Jsou pestré a mají i tvary kokosu, banánu či srdce!

Seznamte se...

  • Oficiální název: Království Tonga (konstituční monarchie, král je George Tupou V.)
  • Hlavní město: Nuku’alofa
  • Rozloha: 748 km2
  • Počet obyvatel: 104 000
  • Měna: pa’anga