Matějská pouť

Kde: Praha
Kdy: 27. 2. – 18. 4. 2010

Ať už jste z kteréhokoliv kouta republiky, vezměte rodinu a vyrazte do Prahy. Tradiční Ma-tějská pouť v areálu výstaviště je první svého druhu v Evropě a rozhodně stojí za to. Letošní výroční 45. ročník nabídne kolem 120 atrakcí. Mezi nejznámější patří Horská dráha Cyklon, milovníky adrenalinu nadchne centrifuga Booster či katapult Bungee. Návštěvníci se mohou též svézt na vodní atrakci či na myší horské dráze Super Mouse. Mezi další atrakce patří stra-šidelné zámky a domy smíchu, motion simulátory, střelnice, kolotoče, řetízkové kolotoče, houpačky, skákací hrady, houpací lodě, autodromy, zvonkové dráhy, lochnesky. Děti se vyřá-dí na atrakcích a celá rodina jistě ocení občerstvení, orientální cukrovinky a další dobroty.

Více na: www.matejskapout.cz

Kafe.cz zjistilo

Na 29. března je připravena akce s názvem Den pro zdravotně postižené děti a děti z dětských domovů a azylových domů. Všem dětem s handicapem budou od 11 do 15 hodin k dispozici atrakce zdarma, navíc je čeká zajímavý doprovodný program.

Skanzeny a Jaro na vsi

Kde: Přerov nad Labem
Kdy: 19. 3. – 8. 5. 2010

První jarní dny jsou přímo ideální nejen na výlet do přírody, ale i za poznáním. K tomu je přímo ideální skanzen – Polabské muzeum v Přerově nad Labem, kde již po jedenácté připra-vují oblíbenou expozici Jaro na vsi. V celém areálu uvidí děti i rodiče různé staré zvyky a obyčeje, které provázely život předků. V chalupě z Chvalovic vás čeká tradiční masopust, v chalupě ze Střihova se připomíná filipojakubská noc apod. Skvělá příležitost, jak děti se-známit s dnes již téměř neznámými obyčeji.

Více na: http://polabskemzeum.cz

Tip Kafe.cz

Nezapomeňte si prohlédnout také velkou kolekci kraslic, stejně jako výstavu hraček. Celou expozici provází také zajímavý doprovodný program.

Jarní trhy Okoř

Kde: Hrad Okoř
Kdy: 27. 3. 2010

Samotný hrad Okoř otevírá své brány sice až 1. dubna, ale do jeho podhradí se můžete vydat již o několik dní dříve – na Řemeslný jarmark, který se zde chystá na poslední březnovou so-botu. Čeká vás zde spousta stánků s ukázkou řemesel, zábava pro děti, poníci i střelnice. Po-kud trhy promeškáte, nic se neděje – vyrazte na Okoř některou z dubnových sobot, kdy si zříceninu slavného hradu můžete projít i s průvodcem.

Více na: www.hrad-okor.cz

Jarošův mlýn

Kde: Veverská Bítýška
Kdy: pátek až neděle 9 až 19 hod.

Ve Veverské Bítýšce, v blízkosti Brněnské přehrady, máte příležitost navštívit mlýn, kde si můžete projít i taková místa, kam je za provozu z hygienických a bezpečnostních důvodů ná-vštěvám vstup přísně zakázán. Uslyšíte o tom, jak se vyrábí mouka hladká, polohrubá, hrubá, krupička, krupice, oddělí se otruby a klíčky, nežádoucí příměsi, plevel, můžete si prohlédnout celou budovu mlýna, stroje potřebné ke zpracování jednotlivých produktů a vodní náhon se stavidlem. Tento vodní mlýn se nachází na Bílém potoce a byl prohlášen za kulturní pa-mátku.

Více na: www.jarosuvmlyn.cz

Tip Kafe.cz

Vodnická pohádka na Zelený čtvrtek

Ve čtvrtek 1. dubna čeká na všechny děti ve Veverské Bítýšce Vodnická pohádka.