Náš výlet začínáme v Čížově, pohraniční vesničce ze všech stran obklopené národním parkem Podyjí. Rakousko coby kamenem dohodil a také je tu k mání „železná opona“, tedy její zbytek...

Čížov

Vesnička Čížov leží v těsné blízkosti česko-rakouských hranic. Je to malinká obec, kterou dnes obývají převážně chataři. Ale buďte klidní, hospoda tu je. V období od dubna do října je zde otevřeno i Návštěvnické středisko Správy Národního parku Podyjí se stálou výstavou a informační kanceláří.

KAFE.cz zjistilo

Pokud byste v Čížově rádi přenocovali, nebude to problém. Vesnička nabízí Hostinec s ubytováním v chatičkách a je tu také penzion. Máte tedy na výběr.

Železná opona

Na konci obce podél pohraniční silnice je zachována část linie železné opony v tehdejší Československé socialistické republice. Jde o jedinou dochovanou ukázku části bývalé železné opony. Ta uzavírala státní hranici s Rakouskem a Německou spolkovou republikou. Nyní si ji můžete prohlédnout zblízka, vylézt na vojenskou strážní věž a rozhlédnout se do okolí. Výhled je to slušný. Ale i po těch letech z toho místa lehce mrazí.

Hardeggská vyhlídka

Asi tři kilometry po krásně upravené asfaltové cestě vedoucí přírodou směrem k Rakousku, v údolí řeky Dyje narazíte na most - hraniční přechod Čížov-Hardegg, který je v provozu pouze pro chodce, cyklisty a lyžaře. Otevřen je od dubna do října (6.00 – 22.00 hod.) a od listopadu do března (8.00 – 20.00 hod.). Ještě před přechodem však doporučujeme zastávku v altánku, neboli na Hardeggské vyhlídce nad městečkem Hardegg, tedy ještě na české straně hranice. Vyhlídka nabízí nádherný pohled na celé údolí, řeku Dyji, kostelík, mohutný hrad a husté lesy.

Tip KAFE.cz:

Nezapomeňte, že přecházíte státní hranice - doklad totožnosti s sebou!

Hrad Hardegg

Hardegg je nejmenším rakouským městečkem. Hrad Hardegg, který je silnou dominantou tohoto krásného místa, byl postaven ve 12. století pány z rodu von Plain, kteří patřili k nejmocnějším z rodů v severním Rakousku. Dnes hrad Hardegg patří rodu Khevenhüller-Metsch. Za návštěvu rozhodně stojí. Středověký hradní areál nabízí expozici Maxmiliána Mexického, výstavu o historii zámku, dokumentaci knížecího rodu Khevenhüller-Metsch, prohlídku muzea a kaple. Do zbrojnice a vězení je přístup jen s průvodcem, po domluvě.

KAFE.cz zjistilo:

Běžné prohlídky hradu jsou bez průvodce. Otevřeno 1. 4.- 15. 11. denně od 9:00 do 17:00, červenec - srpen denně od 9:00 do 18:00. Cena (v euro) dospělí 7,90, studenti 6,90, děti od 5 do 14 let 4,90. Tyto údaje jsou aktuální pro rok 2010.

Tip KAFE.cz

V městečku se kromě hradu nachází také pozdně románský kostel sv. Víta, v jehož podzemí je hrobka, v níž je pohřbeno několik generací pánů z Hardeggu.

Doporučuje Lucie Horská, autorka KAFE.cz

Tento výlet jsme absolvovali loni začátkem září. Autem jsme dojeli do Čížova, zajistili si nocleh v hostinci (kromě chatiček se tam dá postavit i stan) a pak už pěšky vyrazili směrem k rakouským hranicím. Zbytky železné opony jsme si prohlídli patřičně zblízka. Cesta na Hardegg byla příjemnou procházkou v krásné přírodě. Vyhlídka nad Hardeggem byla okouzlující a už jsme se nemohli dočkat návštěvy samotného hradu. Po nákupu vstupenek jsme dostali do rukou český text o historii. A když se za námi zavřely velké dveře hradní brány, celý hrad byl alespoň na chvíli jen náš. Nádhera. Pak ještě hardeggský kostel a k němu přilehlý hřbitov. Na závěr jsme posvačili u řeky Dyje a pomalu se chystali na cestu zpět do Čížova. V čížovském hostinci jsme dostali výbornou večeři, zapili to vychlazeným pivem a celý výlet zhodnotili jako velmi vydařený.