Tatry trochu jinak

Nejčastěji vedou kroky turistů a milovníků vysokohorské turistiky do Tater západních, neboli do Roháčů. Další velice oblíbenou horskou destinací jsou Vysoké Tatry. Jenže při výstupu na Rysy potkáte takovou masu lidí, že nemáte ani zdaleka pocit nějakého klidného rozjímání. A to ani nemluvím o sandálových a džínových typech, na které při této túře zaručeně narazíte.

Máte-li chuť na „něco víc“ a přesto se necítíte na jiné, než slovenské hory, vydejte se ještě trochu dál na západ od Vysokých Tater. Zde se, v bezprostřední blízkosti polských hranic, rozkládá nádherné pohoří, romantická krajina a skoro žádné davy turistů. Belianské Tatry.

Dokonalá příroda, málo turistů

Ptáte se, jak je možné, že se zde nepohybují stejné masy lidí jako v jiných částech Tater? Hlavním důvodem jsou jejich ještě donedávna uzavřené brány. Tento nejvýchodnější cíp pohoří byl dlouhá léta lidské noze nepřístupný, a to proto, že v roce 1978 oblast vyhlásili národní přírodní rezervací. Teprve od roku 1993 je zpřístupněn jednosměrný naučný chodník Monkova dolina – Kopské sedlo.

Proč Belianské Tatry navštívit?

Pokud zrovna neholdujete davům turistů proudících ze všech stran a o chvílích volna vyhledáváte spíše klidnější destinace, Belianské Tatry jsou pro vás to pravé. Naučný chodník Monkova dolina – Kopské sedlo je jediná otevřená stezka v „Beliankách“ a pozor, jak jsem se již zmínila, chodník je jednosměrný.

Trasa vede Monkovou a Širokou dolinou, přes Široké sedlo (1826 m n.m.), Vyšné Kopské sedlo (1933 m n.m.) a končí v Kopskom sedle (1749 m n.m.). Celková délka trasy je přibližně 6 km s převýšením 900 m. Výlet je to středně náročný, povrch chodníku je upravený tak, aby výstup zvládll každý. Podél cesty nechybí samozřejmě informační tabule se zajímavými informacemi o přírodě, zvěři, horninách a historii, týkající se naučného chodníku.

KAFE.cz zjistilo

Celá trasa by vás časově měla vyjít zhruba na 3,5 hodiny.

Tipy KAFE.cz

  • Chcete-li Belianské Tatry navštívit, měli byste si pospíšit. Naučný chodník je přístupný od 16. 6. do 31. 10.
  • Jelikož naučný chodník Monkova dolina – Kopské sedlo spojuje obec Ždiar s dolinou Kežmarskej Bielej vody nad Tatranskou Lomnicí, doporučujeme zajistit si ubytování přímo v obci Ždiar.
  • Za návštěvu také stojí Belianská jeskyně, horské městečko Ždiar nebo myslivecký zámek a ojedinělý dřevěný kostelík v Tatranské Javorině.

Šťastnou cestu.