Co vás inspirovalo k napsání této knihy?

Vždy mě fascinovalo téma, nakolik se v osobnosti dětí projevuje genetický základ a kolik se toho dá ovlivnit samotnou výchovou. Vím také, že celá řada matek nepřiznaně preferuje jedno ze svých dětí a trápí se kvůli tomu obrovskými výčitkami. Románem Hra na lež jsem obě tato témata chtěla posunout ještě o krok dál.

Harriet a Zoey jsou naprosto odlišné osobnosti. Která z nich se vám psala lépe?

Nejvíce jsem si užívala toho samotného kontrastu. Zoey je na první pohled sympatičtější, ale ve skutečnosti je mi mnohem bližší Harriet. V jejich vztahu vidím podobnost s biblickým příběhem Marty a Marie. Vždy mi bylo líto Marty, která kmitá v kuchyni, zatímco Marie si v klidu poslouchá Ježíše.

Zkuste Hru na lež co nejstručněji definovat pro čtenáře, kteří ji ještě nečetli.

Kdo je tvoje dítě?

Jak dlouho trvalo, než jste napsala hrubou verzi rukopisu?

Napsání každé knihy mi trvalo přibližně jeden rok – od sestavení čtyřstránkové synopse až po finální autorskou korekturu. Obvykle text cizeluji už v průběhu psaní, takže hrubý rukopis vlastně ani nemám.
Jakmile mám dopsáno, nechám rukopis tři čtyři týdny uležet a pak ho celý ještě jednou projdu a udělám poslední úpravy.

Vypracovala jste si nějaká pevně daná pravidla, jak psát?

Vlastně ani ne. Každé ráno si uvařím hrnek čaje a odpovídám na e-maily, které mi přišly přes noc. Pak si přečtu internetovou verzi Daily Mail a vyluštím křížovku, abych si rozehřála mozek. A pak píšu. Přestávky si dělám jen proto, abych si udělala pár protahovacích cviků z jógy. Když potřebuji vymyslet zápletku, pustím se do nějaké rutinní domácí práce, jako je třeba žehlení. Píšu, dokud nemusím jet pro děti do školy; následujících pár hodin jim pomáhám s úkoly a tak podobně. Večer píšu jen výjimečně, to když honím termín.

Máte nějaké tipy pro ženy, které by se chtěly stát spisovatelkou?

Mám jeden: provdejte se za bohatého muže. Myslím to vážně. Nemůžete totiž očekávat, že se spisovatelstvím uživíte. Možná se vám poštěstí stát se jedním z mála autorů, kteří psaním vydělávají spoustu peněz, ale rozhodně bych na to nespoléhala.
Pište jen tehdy, pokud si nedovedete představit, že byste dělala něco jiného. Pište hlavně pro sebe. Jestliže chcete psát pro čtenáře, mějte je při psaní na paměti. A než začnete svůj rukopis nabízet, zjistěte si, jak to vlastně v nakladatelské branži chodí.

Autorčiny knihy:

odshora: Hra na lež * Co je tvoje, je i moje * Manželka, která utekla * Kdo miluje nejvíc

O tři výtisky nové autorčiny knihy Hra na lež právě nyní soutěžíme.