Tajemství lahodného zážitku: Víte, jak poznat dobrou kávu

Tajemství lahodného zážitku: Víte, jak poznat dobrou kávu
Tajemství lahodného zážitku: Víte, jak poznat dobrou kávu
Zdroj: Tchibo

Jen málo přírodních produktů vyžaduje tolik lidského úsilí, znalostí a péče jako káva. Provází nás od rána po celý den. Vybrat si tu správnou a nejkvalitnější není úplně jednoduché. Poradíme vám.

Diskutujte: Podle jakých kritérií postupujete při výběru kávy?

Jako povzbuzující prostředek i symbol pohody a relaxace nás káva provází po celý den – doma, na cestách, v práci nebo při posezení s lidmi, na nichž nám záleží. Ať už ale dáváte přednost turecké kávě nebo espresu, kávu si osladíte cukrem, zjemníte smetanou nebo raději přiostříte likérem, věnujte dostatečnou pozornost výběru samotné kávy a buďte nároční.

Víte, jak poznat dobrou kávu?

Kávoznalci charakterizují kávu především její plností, aroma a vyvážeností. Plnost neboli tělo popisuje intenzitu a délku chuťového prožitku. Plná chuť znamená, že chuť kávy přetrvává velmi dlouho. Jejím opakem je káva vodové chuti, jejíž chuť v ústech rychle pomine. Intenzita přitom nesouvisí se silou kávy - i dobré jemné kávy jsou plné chuti. Aroma popisuje, jak káva voní. Přechází od jemné, přes osvěžující a lehké vůně až po aroma květinové, oříškové, kořenité či zemité. Acidita kávy vyjadřuje její působivost a živost a dá se popsat jako schopnost osvěžit patro. Kyselejší kávy mohou být lehce štiplavé až jiskřivé a mají jasnou koncovku – jako třeba šampaňské. Větší aciditou vynikají kávy typu Arabica. Naproti tomu kávy s nízkou kyselostí působí jakoby hladce, sametově a jejich chuť v ústech přetrvává velmi dlouho. Na spodu tohoto spektra acidity jsou pak kávy bez kyselinek, mdlé, nevýrazné, ploché.

Vyváženost je výraz pro celkový dojem – tedy to, jak harmonicky a zaokrouhleně káva působí. I pěna má svá kvalitativní kritéria. Ideální pěna je kompaktní a zvládne tzv. „cukrový test“: krystalky cukru se v pěně nejprve zastaví, pak pozvolna nasáknou kávou a teprve poté zmizí pod vrstvou pěny.

Víte, že:

  • Při správné degustaci kávy ji musíte usrkávat, a to co nejhlučněji?
    Vzduch, který vdechujete spolu s kávou, dává totiž do pohybu malé částečky, které utvářejí „ocas“ – tedy to, jak chuť a aroma kávy doznívá - na jazyku, patře, v ústech a v nose. Těch nejdůležitějších charakteristik, které rozpozná zkušený znalec, je asi 25, celkem však existuje okolo 800 jemných nuancí.
  • Chcete-li se ponořit do světa chutí a vůní, vyzkoušejte i raritní jednodruhové kávy Tchibo Exclusive Origins, například „Pearl Beans“. Je velmi vzácná a její menší zrnka mají tvar perly. Daří se jí především na prosluněných stranách náhorních plošin jihoamerických Kordiller a její plody dávají většinou pouze jediné zrno, v němž je koncentrována celá síla plodu a sluneční energie. Je také mimořádně aromatická. Prodává se na váhu v obchodech Tchibo.

Anketní otázka:

Odkud pocházejí kávová zrna pro prémiovou kávu Tchibo Exclusive Origins Pearl Beans?

a) Ze střední Afriky

b) Z Jižní Ameriky

((bean:1:91))

c) Z Tichomoří

 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky