Diskutujte: Podle jakých kritérií postupujete při výběru kávy?

Jako povzbuzující prostředek i symbol pohody a relaxace nás káva provází po celý den – doma, na cestách, v práci nebo při posezení s lidmi, na nichž nám záleží. Ať už ale dáváte přednost turecké kávě nebo espresu, kávu si osladíte cukrem, zjemníte smetanou nebo raději přiostříte likérem, věnujte dostatečnou pozornost výběru samotné kávy a buďte nároční.

Víte, jak poznat dobrou kávu?

Kávoznalci charakterizují kávu především její plností, aroma a vyvážeností. Plnost neboli tělo popisuje intenzitu a délku chuťového prožitku. Plná chuť znamená, že chuť kávy přetrvává velmi dlouho. Jejím opakem je káva vodové chuti, jejíž chuť v ústech rychle pomine. Intenzita přitom nesouvisí se silou kávy - i dobré jemné kávy jsou plné chuti. Aroma popisuje, jak káva voní. Přechází od jemné, přes osvěžující a lehké vůně až po aroma květinové, oříškové, kořenité či zemité. Acidita kávy vyjadřuje její působivost a živost a dá se popsat jako schopnost osvěžit patro. Kyselejší kávy mohou být lehce štiplavé až jiskřivé a mají jasnou koncovku – jako třeba šampaňské. Větší aciditou vynikají kávy typu Arabica. Naproti tomu kávy s nízkou kyselostí působí jakoby hladce, sametově a jejich chuť v ústech přetrvává velmi dlouho. Na spodu tohoto spektra acidity jsou pak kávy bez kyselinek, mdlé, nevýrazné, ploché.

Vyváženost je výraz pro celkový dojem – tedy to, jak harmonicky a zaokrouhleně káva působí. I pěna má svá kvalitativní kritéria. Ideální pěna je kompaktní a zvládne tzv. „cukrový test“: krystalky cukru se v pěně nejprve zastaví, pak pozvolna nasáknou kávou a teprve poté zmizí pod vrstvou pěny.

Anketní otázka:

Odkud pocházejí kávová zrna pro prémiovou kávu Tchibo Exclusive Origins Pearl Beans?

a) Ze střední Afriky

b) Z Jižní Ameriky

((bean:1:91))

c) Z Tichomoří