Být stále mlád, to bych si přál, být stále mlád, vzepřít se jednou provždy kalendáři, jen mládí, nikdy stáří… Hezky a za všechny z nás to Eduard Krečmar vyjádřil v textu pro Karla Gotta. Je to odvěké přání lidstva.

Elixír mládí a dlouhověkosti se alchymisté a lidoví léčitelé snaží vynalézt stovky let. Úspěch se zatím nedostavil, ale touha prodloužit život zůstává. A šance přitom jsou - lidé by se mohli dožívat mnohem vyššího věku než nyní, vždyť genetický potenciál lidského těla je 120 až 140 let.

Podtrženo a sečteno: I když jste zdědili dobrou genetickou výbavu, nepřepínejte tělo fyzickými aktivitami, dodržujte pravidla správné výživy, dostatečně relaxujte, cvičte mysl, vyhýbejte se stresům, buďte společenští, milujte a spěte alespoň osm hodin denně.

A tenhle znáte?

Lékař cestou do práce vidí na zápraží domku sedět sympaticky vyhlížející stařenku kouřící doutník. Nedá mu to, dojde k ní a říká: „Vypadáte šťastně a spokojeně, jak to děláte? Je v tom nějaké tajemství?“

„Nic složitého. Vykouřím tak deset cigár denně, týdně vytáhnu pár flašek rumu, krabice vína ani nepočítám, jídlo beru z popelnic. Než se svalím do postele, dám si ještě jointa. Občas spolknu nějaký prášek, necvičím a hodně dřepím tady na schodě.“ „To je neuvěřitelné! Kolik vám vlastně je?“ „Bude mi třiadvacet…“

Jedinečné fotogalerie Aktuálně.cz:
Proměny lidské tváře: Jak se zračí sto let života
Století mezi námi. Jak vypadají a jak žijí?

Tipy, jak si udržet mládí

  • Manželství prodlužuje délku života muže - dlouhodobě ženatí se s větší pravděpodobností dožijí 70 a více let. U žen se taková souvislost neprojevila.
  • Kladně ovlivňuje délku života čas strávený ve škole. Podle vědců jediný rok prodloužení studia protáhne život průměrně o 18 měsíců!
  • Obyvatelé asijských národů patří mezi nejdéle žijící. Často konzumují ryby i zeleninu a dlouhověcí rekordmani patří mezi mírně podvyživené.
  • Antioxidanty chránící proti tzv. volným radikálům jsou obsaženy zejména v barevném ovoci a zelenině. Velké množství jich obsahují třeba ostružiny, borůvky a brusinky.
  • Hodinou zvýšené fyzické aktivity denně (vyjít do schodů, rychlá chůze, jízda na kole) můžete snížit svůj reálný věk o dva až pět let.