Diskutujte: Kolik šálků kávy denně vypijete? Kdy jste ochutnali kávu poprvé?

Pozvání na kávu vám může prosvětlit celý den a někdy dokonce celý život. Ne nadarmo se říká, že čerstvá káva je přítelem dobrých myšlenek, slov a děl.

Podivně veselý pasáček

O objevu kávy koluje mnoho legend. Ta nejznámější a nejstarší, pověst o jemenském pastýři koz Kaldim, pochází z 9. století. Každý den se zvířata pásla na jiné pastvině jemenské vysočiny. A vždy na jedné začala vesele mečet a poskakovat dokola. Kaldi začal pátrat, čím to může být, a objevil keře s červenými bobulemi, kolem kterých jinak chodil bez povšimnutí. Ochutnal – a domů se vracel se smíchem a tancem.

Kávovník však má svůj původ v hornaté krajině Etiopie. Byli to Arabové, kteří se jako první nechali očarovat povzbuzujícím účinkem a podmanivou vůní kávy. V arabských rukopisech se káva poprvé zmiňuje v 15. století. Káva se pěstovala již sto let předtím v terasovitých zahradách Jemenu. Pravděpodobně se tam dostala s etiopskými válečníky, kteří kávové třešně brali s sebou na válečné pochody a během svých výbojných tažení je konzumovali. Z přístavního města Mokka v jižním Jemenu se pak káva poprvé dostala do Mekky – náboženského a obchodního centra středověkého světa.

Kde se vzalo jméno

Slovo „káva“ je odvozeno od starého arabského „gahwah“ - síla. Kvůli svému povzbuzujícímu až lehce opojnému účinku se pak káva stala „vínem Islámu“.
Jenže vše, co je dobré, nachází obvykle rychle své odpůrce – káva nebyla výjimkou. Náboženští vůdci ji zakázali, protože měla „podobný škodlivý účinek“ jako alkohol. Naštěstí bylo okouzlení kávou silnější než všechny zákazy a její celosvětové vítězné tažení se nedalo zastavit.

Úkol pro pašeráky

Jak už bylo řečeno, Arabové dlouho své tajemství neuhlídali. První propašované sazenice vydaly úrodu kávy v holandské kolonii Jáva (Indonésie) v šestnáctém století. Rostlinám kávovníku se v kypré lávové půdě a vlhkém a horkém podnebí ostrova skvěle dařilo. V Batávii tak vznikla první zámořská kávovníková plantáž světa. Okolo roku 1700 se první kávová zrna sklizená na Jávě dostala prostřednictvím Východoindické společnosti do Amsterodamu.

Oslněný král Slunce

Král Ludvík XIV. obdržel jako dárek od starosty Amsterodamu odnož kávovníku pro svou zahradu Jardin des Plantes ve Versailles. Z tohoto jediného stromku také pocházejí všechny kávovníkové plantáže ve francouzských koloniích. Už v roce 1723 měla Francie na Antilách a v Guayaně první plantáže. Poté začaly s pěstováním kávovníku experimentovat také ostatní koloniální mocnosti. V roce 1730 přivezli Britové keř kávovníku na Jamajku. Následovalo pěstování ve Střední a Jižní Americe. V roce 1878 se první plantáže rozšířily na Keňu.

Dnes se táhne široký pás kávovníkových plantáží kolem celé zeměkoule. Káva je nejen úžasnou pochutinou, ale skvělým zbožím: je po ropě druhým největším artiklem světového obchodu. Dováží se především z Brazílie, Indie, Vietnamu, Kolumbie, Mexika, Pobřeží slonoviny, Indonésie, Etiopie, Keni, Kamerunu, Ugandy a dalších zemí.

Víte, že:

  • Káva z Brazílie má výrazné aroma, protože tamní plantáže mají jílovitou půdu bohatou na minerály?
  • Káva z Guatemaly vyniká vůní exotického koření, kterou jí dává vulkanická půda?
  • Káva z Keni se snadno rozpozná podle ovocné příchuti a kyselosti?
  • Káva z Indie má silnou chuť, plnou a sametovou?
  • Víte, že úspěch kávy Tchibo vlastně přišel poštou? V roce 1949 dva obchodníci, Max Herz a Carl Tchilling-Hiryan, přišli na převratnou myšlenku - posílat balíčky kvalitní pražené kávy poštou. Název Tchibo je zkratkou, složenou z prvních slabik jmen Tchilling a Bohne (německy „zrnko“).
  • Káva obsahuje minerální látky, vitaminy a stopové prvky?
  • Káva umí pomoci i při bolestech hlavy?
  • Káva vylepšuje atmosféru a povzbuzuje dobrou náladu?
  • Víte, že jedničkou na trhu pražené kávy v mnoha evropských zemích včetně České republiky je společnost Tchibo? Možná jste už vyzkoušeli některou z mnoha káv Tchibo, nebo jste si vychutnali šálek profesionálně připravené kávové speciality v některém z obchodů Tchibo


((bean:1:29))