Kdo (nebo co) nemá svůj den, je dnes málem out. Téměř každé datum v roce má na sebe něco navěšeno a je oprávněně co slavit! Názvy některých významných dnů a svátků znějí poněkud absurdně, ale opravdu existují.

Nemoci, pryč s vámi!

Kdo by neměl touhu pokořit a vymýtit rakovinu? Fajn, nechť proti nemoci pozvedne číši 4. února na Světový den rakoviny. Nebo že bychom zapili zdraví en bloc, jako takové? Na zdraví se sice pije často, ale o Světovém dni zdraví (7. 4.) je léčebný účinek panáku zesílen.

Kdo by zapomněl, může vše dohonit 25. 4., kdy je Světový den malárie! Nadsázka možná není košer, ale v tyto dny se vážné nemoci především připomínají. Konají se happeningy, besedy a akce, které by o nich měly lidem něco říct, varovat je před nimi nebo poradit jak se jim vyvarovat a tak dále; takové jsou Světový den diabetu, Světový den boje proti mozkové mrtvici či tuberkulóze, Světový den osteoporózy, astmatu a alergie, plicní nemoci CHOPN…

Čtvereček v kalendáři si vybojovaly i Den smutku, Den UFO, Evropský den bez aut, kdy se zpravidla ulice zaplní vozidly k prasknutí. Je tu Světový den Tibetu, zákazu jaderných zbraní, ovšem i den připomínající zaměstnancům místo, kde tráví většinu svého života: Mezinárodní den pracoviště. Ten se koná 30. dubna!

Vedle něj se v čase tvrdého konzumu skví jako křišťál Světový den duševního vlastnictví. Kdo má vlastní myšlenku, nechť se cítí volně, slavně… Na Den Evropy už se tak volně cítit možná nebude, stejně jako na Den stepu (20. 5.). Snad stav nejednoho jedince zlepší Světový den koktejlu, Mezinárodní den sousedů, Den trpaslíků či Den žonglování, který hlavně ve slovní sféře ocení členové Parlamentu ČR.

Líbání, ale v čistém, ano?

Svátky s nádechem erotična nabízí se stupňujícím se letním žárem všem vnímavým měsíc červenec. Má Světový den polibku, Světový den populace, Mezinárodní den objetí zdarma i Mezinárodní den koupání. Pravda, Mezinárodní den alternativ ke spalovnám už tolik nevzruší, ale lze se těšit na jiné! Na Světový den cyklistiky, spoření, hlasu, gumových medvídků, poezie nebo pozdravů… Ahoj, zdar, dobrý den, čau, měj se apod. si jistě užijete. A kdo za to může?

Některé slávy vyhlašuje OSN, jiné papež, UNESCO, další jsou výhradě naše republikové, někdy jde o dílo mezinárodních zdravotních unií, konfederací, guvernérů USA, Světové zdravotnické organizace, řada je církevních. Například Světový den hospodářských zvířat vyhlásilo roku 1983 Reformní hnutí za hospodářská zvířata.

Některé z těchto dní jsou známé, jiné ve známost teprve vstupují. Jedny lehce, jiné těžce. Užíváme si Den sv. Valentýna jako svátek zamilovaných, oslavujeme knihy, matky, divadlo, svobodu tisku. Zvykáme si na Den imunologie, porodních asistentek, květin, muzeí i Světový den prevence sebevražd. Ale nekončeme smutně!

Je tu i Den širokopásmových služeb a ochrany osobních údajů, oba 28. ledna. Tedy, při přípitku musíte mít WiFi, ale netřeba předkládat občanský průkaz. A propos, hlásí se i noc. Ano! Evropská noc pro netopýry, která se odehrává 29. srpna. Dost… Mimochodem, cože to slavíme dnes?

Ještě se slaví

Světový den meteorologie

Světový den správců počítačových sítí

Evropský den boje proti obchodování s lidmi

Ukliďme svět!

Mezinárodní den ochrany ozonové vrstvy

Den zprůmyslnění Afriky

Mezinárodní den tolerance

Den vězněných spisovatelů

Den proti drogám

Mezinárodní den tuleňů, lachtanů a velryb

Den leváků