Všichni víme, že ticho léčí. Kdy jste si ale naposled dopřáli tuhle beznákladovou léčebnou kúru? Celý život trávíme v hlučných ulicích, mezi ukřičenými bližními a uřvanými šéfy, vydáni napospas zvukům strojů, jež nás živí.

A večer? Místo klidové kúry si naordinujeme povyk z televize, přerušovaný řevem pitomých reklam.

Naději budí zamyšlené tváře mladých lidí se sluchátky na uších: že by na svět vyzráli a sluchátky se chránili proti hluku? Ale ne, když stojíte vedle nich, cítíte otřesy z naplno puštěných „nářezů“.

Ve světě však rychle přibývá lidí, kteří hluk nesnášejí či dokonce mají jeho vinou zničené zdraví (duševní i tělesné). Sdružují se do organizací, které tlačí na radnice a vlády, aby s hlukem něco dělaly.

Cena za tichou výstavbu

Třeba v New Yorku při zadávání stavebních zakázek už nerozhoduje jen korupce (jako u nás), ale mimo jiné i hladina hluku vydávaného stroji té které firmy.

Totéž se děje v Londýně, za tichou výstavbu mrakodrapu Shard zde dokonce developer dostal zvláštní cenu! Organizace Quiet Mark na ostrovech uděluje „certifikátminimální hlučnosti“ ve formě oranžového razítka. Pyšní se jím giganti typu Yamahy nebo Stihlu i místní výrobci.

Kdy bude něco podobného u nás? Cože? Neslyším odpověď! Před domem mi přejel kamion!