Zvlášť ochuzení jsou tím milenci, astronomové a filozofové (co by asi dnes naplňovalo obdivem Immanuela Kanta?).

Nám ostatním to tolik nepřišlo; někdo možná byl i fascinován hektary zářících oken mrakodrapů. Tomu zvířeti, které pořád sídlí hluboko v nás, ale tma chybí.

Miláčku, kde je Velký vůz? V garáži?

Jde sice o denní zvíře (na rozdíl od bezpočtu tvorů nočních a soumračných), jenže kvůli dobrému odpočinku i my potřebujeme období dobré tmy.

Bez ní není spánek kvalitní a naše vnitřní hodiny se rozladí, vinou čehož přicházejí stres i nemoci. Jen ve spánku také vzniká protirakovinový hormon melatonin.

Jak osvětlovat osvíceně?

  • V první řadě jde o to, aby světlo směřovala tam, kam má – to jest dolů pod lampu. To bohužel vůbec není běžné. Např. kulatá svítidla šíří jas rovnoměrně do celého prostoru kolem sebe. Svítí tak při dobré viditelnosti desítky kilometrů daleko do krajiny i vzhůru do vesmíru.
  • Z hlediska přírody je lepší světlo sodíkových výbojek (oranžové) než rtuťových (bílé). Úplné zvěrstvo jsou billboardy nasvícené zespodu silnými reflektory.
  • Zatím u nás bohužel žádný zákon proti světelnému smogu nemáme. Některá města (třeba Znojmo a Plzeň) však předběhla dobu a z vlastního rozhodnutí instalují „tmě přátelské“ lampy.
  • Dosáhnout dokonalé tmy je nemožné. Podle vědecké definice totiž světlo zahrnuje kompletní spektrum záření včetně infračerveného či elektromagnetického, a je tedy prakticky všudypřítomné. Když si však chcete užít u nás největší možnou tmu, zavřete se ve vinném sklepě a zhasněte. Jenom nezapomeňte, kde je vypínač!
  • Přátelé temnot se nemůžou shodnout v tom, zda je lepší hovořit o rezervacích tmy, nebo o parcích tmy. Ve světě se totiž tyto pojmy pletou s indiánskými rezervacemi a přírodními parky. Takže si můžete vybrat…