Možná se to stane tradicí, ale stejně jako v minulém vydání bych rád začal tím, co jsme zařadili do rubriky Extra, kterou najdete až na úplném konci časopisu. A jde opět o fotografickou lahůdku. Britské Natural History Museum ve spolupráci s BBC vyhlašuje každý rok celosvětovou fotografickou soutěž Wildlife Photographer of the Year – tedy klání fotografů, kteří se snaží dokumentovat život v divočině. Letos bylo přihlášeno přes 40 000 prací z 96 zemí a vítězné snímky najdete právě v Extra. A nenarazíte tam jen na obrázky, ale můžete přelétnout i text, v němž ti nejlepší odhalují způsoby, jak snímky pořídili. Pokud je chcete následovat, musíte být trpěliví, pohotoví, vynalézaví, ale především vášniví. Vášeň a láska k přírodě je tím správným motorem. „Když jsem poprvé vzal do ruky fotoaparát, věděl jsem, že budu fotografovat slony,“ vzpomíná vítěz hlavní kategorie Greg du Toit na své začátky. S vášní pro poznání a také s batohem plným odvahy se narodil další fotograf, jehož dokumenty najdete ve Světě v obrazech. Jmenuje se Carsten Peter, fotí hlavně pro National Geographic a my otiskujeme jeho snímky z kráteru aktivní sopky v jižním Tichomoří.

Když už jsem začal psát o odvaze a vášni, nemohu minout ani další materiály ve vydání – co třeba rituální bungee jumping na ostrově Vanuatu, kdy se mladíci přivázáni liánou za nohy vrhají z 25 m vysoké dřevěné konstrukce, aby se z nich stali muži? Anebo vyznavači sportu zvaného slackline, kteří balancují na pár centimetrů širokém látkovém pásku vysoko nad údolím?

Přesto bych skončil něčím, co je daleko běžnější, obyčejnější a kde se vás nikdo neptá, zda chcete vyzkoušet svou odvahu při fotografování tygra nebo si užít adrenalin kdesi na skalách. V chudinských slumech, rozesetých po celém světě, nemáte příliš na výběr. Žijete ze dne na den, vychováváte děti, sháníte jídlo, vodu, léky. Musíte být odvážní, vášniví, nadaní i skromní. A z toho mála se musíte umět radovat (více na stranách 58–67). I takový je svět.

Pavel Traub, šéfredaktor

Zajistěte si elektronické předplatné časopisu Svět v obrazech

Prohlédněte si poutavou fotogalerii minulého čísla časopisu Svět v obrazech výše.