Reklamy v televizi mezi pohádkami možná přesvědčily vaše děti, že musejí mít panenku, která se umí sama převlékat, a také auto, jež se během okamžiku změní v robota.

Větší ratolesti se z nich zase dozvěděly, že nadále nebudou in bez nového mobilu či iPodu. A teď nechtějí pod stromeček nic jiného. Jenže tyto věci nejsou zrovna nejlevnější a váš účet je po rodinné dovolené u moře stále ještě poloprázdný…

Takováto situace nahrává věřitelům. Řada z nich vás bude přesvědčovat, že půjčka od nich je šance jak splnit vánoční sny vašim nejbližším. Na výběr budete mít hned několik druhů úvěrů.

Účelový spotřebitelský úvěr, kdy je nutné předem bance sdělit, na co peníze potřebujete, se většinou pro koupi vánočních dárků nevyužívá. Praktičtější je úvěr neúčelový, při kterém účel půjčky bance nemusíte dokládat.

„Ten se stává mezi klienty díky své flexibilitě stále oblíbenějším. Výhoda je, že ho můžou na rozdíl od klasického účelového spotřebitelského úvěru kdykoli předčasně a bezplatně splatit,“ vysvětluje Ing. Olga Moradiellos, marketingová ředitelka společnosti COFIDIS.

Pozor při výběru!

Při porovnávání jednotlivých úvěrů si vždy v první řadě zjistěte tzv. RPSN, což je sazba, která kromě úroku zohledňuje i všechny další poplatky, jež za půjčku zaplatíte. Vyjadřuje tedy skutečné náklady na ni.

Úvěrovou společnost vybírejte také podle dalších kritérií. Pokud např. víte, že brzy dostanete od zaměstnavatele velkou prémii, díky níž budete moci půjčku jednorázově splatit, pohlídejte si ve smlouvě, aby předčasné splacení nebylo zpoplatněno.

Zvlášť bedlivě zvažte úvěr z kreditní karty, který obvykle vypadá velmi lákavě, protože není úročen, pokud ho splatíte do stanovené doby - většinou do 1 či 2 měsíců. Jestliže se vám to však do tohoto termínu nepodaří, úroky se můžou vyšplhat až do výše kolem 25 %! V bezúročném období je třeba dávat si pozor na to, co všechno zahrnuje (často se nevztahuje na výběry z bankomatu).

Zkrátka nechcete-li, aby se z radosti pod vánočním stromkem stalo trauma na dlouhé měsíce, přečtěte si úvěrovou smlouvu ještě před podpisem raději dvakrát a ujistěte se, že všemu v ní rozumíte.