Autem zhruba deset minut od Nymburka kolem Labe, nebo vlakem půl hodinky z pražského Masarykova nádraží, a jste tam. Pravda, pokud pojedete vlakem, je to od nádraží 850 metrů, ale vesnička Ostrá sama o sobě vypadá moc hezky, takže procházka je to příjemná.

Po pravé straně cesty třeba jeden z navenek obyčejných domů skrývá muzeum kamen, jež je otevřeno ve všední dny. Po levé straně níže honosná budova nepatří obecnímu úřadu, ale mateřské školce. Za ní je kouzelný rybníček s kachnami, přesně naproti fotbalovému stadionu, kde od 11 obsluhují do posledního hosta.

Inu, až dojdete na křižovatku, vpravo uvidíte místní památnou kapličku, ale středověké městečko se nachází vlevo. Zvenčí byste na tom plácku nic zajímavého nepoznali, vypadá to jako družstevní budova. Když však projdete branou, dostanete se do skutečného středověku.

Tipy KAFE.cz: Pár praktických rad.

Nikde zde není bankomat. Ale v obchůdku s produkty Botaniku naproti vchodu se dá platit kartou, a to dokonce i vstupné. To činí 90 Kč za dospělého a 50 Kč za dítě, dá se koupit i zlevněná rodinná vstupenka. V den slavností (jejich rozpis je na www.botanicus.cz) je vstupné dražší (190 Kč dospělý, 60 Kč dítě), protože se nabízí i více atrakcí. Městečko není moc vhodné pro návštěvy s kočárkem – dlažba je nejen z kočičích hlav, ale občas poměrně nerovná.

Hned za vstupní branou už začíná městečko. Je vybudované z původních materiálů, tedy kamene, dřeva, a dokonce stěny domů jsou z vepřovice. Jak mi prozradil místní brusič kamenů, jednou v zimě zde musel přespat, a i když ho varovali, že mu bude zima, naopak se díky vepřovici krámek zadýchal a bylo mu teplo.

Před sebou nyní máte tři cesty. Dejte se tou prostřední. Projdete kolem šatlavy a za ní je směnárna. Ve středověkém městečku se neplatí naší měnou, ale groši. Směnný kurs je 10 Kč za jeden groš.

Jen pro představu – jídlo v hodovně (o níž syn prohlásil, že vypadá jako jídelna v Harry Potterovi) stojí 5 – 6 grošů, pití 1 groš, pivo a kořeněné víno 2 groše, palačinka 1 groš. Jednotlivá řemesla pak od 1 do 5 grošů. WC je zdarma.

V městečku se nacházejí různá řemesla, která si vy sami nebo vaše děti můžete zkusit – řezbář, kameník, dráteník (hlavně drátěné ozdoby), kovář (středověký hřebík je skutečně poctivý), je zde rýžování zlata, výroba lana, papíru, v den slavností třeba i tkadlena nebo lukostřelba.

Středu městečka vévodí plácek s pecí, kde se hrává divadlo. Bočními východy přes můstky se dostanete do zahrad. Buď můžete zkusit místní bludiště, nebo se pokochat záhony koření, bylin, stromů, vinicí, ale také včelími úly či zde chovají kozy a ovce. Zahrady jsou rozlehlé, opatřené lavičkami, mnozí hosté si sem s sebou zkušeně berou deku, na níž pak pořádají piknik.