„Vzpomínám si, že když jsem byla dítě, rozsvěcela se v prvním patře zámku sama od sebe čas od času světla. Nešlo nám to do hlavy, protože dovnitř se nemohl nikdo dostat,“ říká asi padesátiletá obyvatelka obce Orlík nad Vltavou, paní Alena.

Kastelán, jenž zde v té době působil, musel podle ní pokaždé projít celé patro a světla pozhasínat. Sám si to prý nedokázal nijak vysvětlit. A přidával další záhadné úkazy.

Vyvolali ducha mrtvého

„Říkal, že třeba slyšel kroky a běhal mu úplně mráz po zádech, protože v budově kromě něj prokazatelně nikdo nebyl,“ dodává pamětnice s tím, že Orlík byl odedávna místo, kde chtěli spiritualisté vyvolávat duchy, protože tu prý vládnou neuvěřitelně silné energie.

„Samozřejmě že jim to průvodci nepovolovali. Zůstávali tedy alespoň poblíž zámku nebo u někoho doma. Jednou jsem takovou seanci zažila: viděla jsem, jak mají spojené ruce a nějakým kalíškem jezdí po desce stolu od jednoho písmena k druhému.

Když po chvilce vyřkli jméno vyvolaného ducha, jen jsem zalapala po dechu, protože tak se jmenoval jeden soused, který ten den zemřel,“ líčí neuvěřitelnou historku paní Alena.

Mezi zdejšími lidmi se také hovoří o tom, že pod letitou lípou je ukryta truhlice s pokladem. Dokonce se v její blízkosti v minulosti našly staré mince… Bohatství je tam však schováno dodnes a stále čeká na svého nového majitele – třeba právě na vás!

Pověst o Orlíku

V lesích nad řekou Vltavou žila kdysi dávno tlupa loupežníků. Její vůdce Batěk měl malého synka, o kterého se starala chůva. Když se jednou loupežníci vrátili z lupu, našel ji náčelník, jak spí. Synek byl pryč, a tak se ho vydali hledat. Dny běžely a vůdce už podléhal beznaději. Jeden z loupežníků přespal na vysokém skalním útesu, a když vyšlo slunce, zaslechl dětský pláč. Vydal se za ním a po náročném výstupu spatřil orlí hnízdo: v němž uprostřed houfu ptáčat ležel nezraněný Baťkův syn. Náčelník se za to nálezci odměnil zlatým řetězem, sám však už loupit nedokázal a chtěl po druzích, aby si našli jiného hejtmana. Ti mu ale zopakovali poslušnost a během tří let na skalním útesu vystavěli hrad, který pojmenovali Orlík. Tak líčí vznik a původ dnešního zámku jedna z pověstí.