Staročeský mazanec

Zdroj:

Jaké by to byly velikonoční svátky bez mazanců a koláčů. Zkuste oprášti osvědčené rodinné nebo staročeské recepty jako je tento na mazanec.

Potřebujete:

150 g másla * 120 g + 1 lžička krupicového cukru * 3 žloutky * 40 g droždí * 300 ml mléka * 500 g polohrubé mouky * nastrouhaná kůra z 1 citronu * špetka soli * špetka anýzu * 1 hrst mandlí * 1 hrst rozinek namočených v troše rumu * 1 vejce na potření

Postup:

  1. Změklé máslo ušleháme s cukrem a žloutky do pěny.
  2. Z droždí, 1 lžičky cukru a trochy mléka připravíme kvásek.
  3. Do mouky přidáme citronovou kůru, špetku soli a anýzu a vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbývajícím mlékem.
  4. Vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo na mísu, posypeme ho moukou a necháme 60 minut kynout.
  5. Poté ho znovu propracujeme, zamícháme nasekané mandle a rozinky a vytvoříme dva bochánky.
  6. Položíme je na vymazaný plech a necháme ještě dvacet minut odležet.
  7. Potřeme je vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních Celsia přibližně 50 minut.
  8. Upečené mazance pocukrujeme a necháme vychladnout.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky