Česká republika je pro nákup obranných prostředků „zemí zaslíbenou“. Co by se hodilo vám a jaké novinky najdete na pultech obchodů?

Po nedávných nepokojích ve Velké Británii raketově vzrostly prodeje všeho, čím se člověk může bránit, aniž by potřeboval zbrojní pas.

Ohlas britské vlny obav dorazil i k našim břehům, kde hlásí nárůst prodejů hlavně obchody v rozbouřených oblastech (třeba Šluknovsko) a e-shopy. Větší zájem ale zaznamenaly i mnohé klasické obchody v „klidných“ městech.

Přesná čísla ovšem nemáme. „Nevím o žádné statistice, která by zachycovala prodeje prostředků sebeobrany ani počet lidí, kteří je nosí,“ říká Dagmar Bednarčíková z Policejního prezidia.

„Stejně tak nemáme čísla, jež by zaznamenala počet případů, kdy jsou tyto věci v praxi použity.“

Odborníci ale soudí, že „něco“ mají u sebe desítky tisíc českých mužů a žen. Většina pro sebeobranu, někteří ale i jako útočný prostředek.

Zachránilo mě světlo

Prodavačku Martinu K. (26) kdosi přepadl na pražském Karlově náměstí o půl jedné v noci, když se vracela domů z večerní směny.

„Vím, že tu není bezpečno, a tak mám v kapse bundy pořád připravený pepřák – ten nový typ se silným světlem. Koupil mi ho přítel, který se v tom vyzná,“ říká.

Záblesk silného světla přímo do očí jakéhosi narkomana či opilce onu noc zřejmě Martinu ušetřil od velkých nepříjemností.

„Ani jsem nemusela vystřelit pepřovou pěnu – ten člověk hned utekl. Stejně jsem ale byla pořádně vyděšená. Jednu chvíli se mi zdálo, že má v ruce nůž!“

Jak útočný nůž, tak obranný sprej mohli oba aktéři minidramatu koupit ve stejném obchodě jen kousek odtud.

Zásluhou benevolentní legislativy jsou u nás prostředky sebeobrany (ta se ale obratem může změnit v útok) velmi jednoduše dostupné a jejich držení nic nebrání.

U sousedů jsou přísnější

„Proto u nás také hodně nakupují cizinci,“ vysvětluje Pavel Šiška (41) z Army shopu v pražské Anglické ulici.

Pro ještě drsnější způsoby sebeobrany jsou určeny teleskopické obušky, samozřejmě v profesionálním policejním provedení. Ty z kalené oceli s těžkým knoflíkem na konci můžou velmi snadno přerazit kost či prorazit lebku, stačí jen se „správně“ trefit.

Co si tedy pro svou sebeobranu máte vybrat právě vy? To se musíte rozhodnout podle situací, jaké vám mohou hrozit. Platí ale pravidlo: pokud už nějaký obranný prostředek na útočníka vytasíte, musíte být odhodláni a schopni ho opravdu použít!

Nečekejte, že bude vždy zabírat jen jeho odstrašující účinek. Pohled na váš sprej naopak může vyprovokovat odpověď těžšího kalibru…

8 000 sluncí ve vaší ruce

  • Na rozdíl od ciziny jsou u nás volně prodávány i velmi drastické zbraně typu „panteřích drápů“. To je vlastně boxer, na němž jsou nasazeny tři dlouhé nože ostré jako břitva.
  • Ani originální policejní pouta – kovová či jednorázová plastová – nejsou v okolních zemích běžný prodejní artikl. Nebo dáte přednost palcovým poutům, jež prý vyvinuly izraelské tajné služby?
  • K teleskopickým obuškům se dá dokoupit různé speciální příslušenství; třeba páčidlo nebo „taktické zrcátko“, s jehož pomocí vidíte za roh. To už ale se sebeobranou moc nesouvisí…
  • Pro dámy jsou samozřejmě všechny obranné prostředky k mání i v pestrých pastelových barvách.
  • Po zásahu „pepřákem“ pomůže speciální dekontaminační sprej první pomoci. Vyčistí a zklidní oči i pokožku.
  • Zámožnější hračičkové si můžou opatřit i „nejjasnější laser na světě“, který je 8000x zářivější než Slunce. Co všechno se s ním asi dá dělat? Vyjde ovšem na 30 000 Kč…