Mezi nimi i čeští mistři světa Karel Rachůnek (†32), Jan Marek (†31) a Josef Vašíček (†30).

Svými góly, bojovností i úsměvy nás vždy dokázali dostat do euforie. Kdysi vsadili na hokejovou kartu přesto, že na konci nemusely být mistrovské poháry, ale strašlivé zklamání, protože do absolutní špičky proklouznou jen ti nejodvážnější. Oni se rozhodli to risknout - a rozhodli se vyhrávat.

Až se příště naši zlatí hoši a s nimi my všichni zase dotkneme hokejového nebe, tak si na ně určitě vzpomeneme.

Vždyť v tom obrovském houfu plném radosti budou zoufale chybět. Nebylo to poprvé, kdy se v útrobách letadla završila životní pouť úspěšných sportovců…

Kamarádů se nedočkali (hokejisté ČR, 1948)

Po nástupu komunistů k moci začalo v Československu přituhovat, ale hokeje se to zatím příliš nedotklo. Proto si na listopad 1948 reprezentační mužstvo v rámci příprav naplánovalo zájezd se zápasy v Paříži a Londýně.

Do města nad Seinou odletělo v sobotu 6. listopadu 12 hokejistů a tři členové výpravy. Dva hráči se do letadla nevešli a odletěli až v neděli.

Mezitím sobotní zápas naši reprezentanti vyhráli a těšili se na volnou neděli. Vedení týmu se však dozvědělo, že se do Londýna kvůli nedostatku letenek musí letět již 7. listopadu. Družstvo se ale muselo opět rozdělit.