ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) neboli porucha pozornosti s hyperaktivitou se projevuje nesoustředěným neukázněným chováním zejména na základních školách. Podle odborníků jí trpí 6 až 9 % dětské populace.

Lepší řešení než potrestat potomka za špatné vysvědčení je tedy zamyslet se nad důvody, poradit se v pedagogicko-psychologické poradně a v případě podezření na ADHD se obrátit na dětského psychiatra.

Léčba je nutná

Důsledek neléčené ADHD je v mnoha případech špatné vysvědčení. Třeba zhoršená známka z chování by měla představovat první alarm a rodiče by se měli zabývat jejími důvody. Místo toho ale často dítě rovnou potrestají.

„Na obranu rodičů je třeba říct, že vůbec nemusejí tušit, jak se jejich děti ve škole chovají,“ říká Alžběta Pavlínová z Asociace dospělých pro hyperaktivní děti. „Příznaky ADHD se totiž doma nemusejí projevit naplno a občasné úlety se omlouvají slovy Je to jenom dítě.“

Přitom když se porucha neléčí, může u starších dětí sklouznout k závislosti na drogách, kriminalitě a neschopnosti podřídit se autoritám. Taková mládež se často dostává do sociální izolace, nedokáže si najít přátele, inklinuje k depresivnímu chování a stavům úzkosti.

Léky i přístup

Správná výchova dítěte s ADHD vyžaduje posilování žádoucího chování a důraz na dodržování stanovených pravidel. Potomka je třeba chválit, pokud se v nějaké činnosti zlepší, a vhodně ho upozorňovat, že něco dělá špatně. Důležitá je spolupráce všech, kteří s ním přicházejí hodně do styku, zejména rodičů a učitelů.

Správnou léčbu však může určit pouze lékař – nejčastěji dětský psychiatr. Zásadní je změnit náhled dospělých na chování nezletilého a vytvořit pozitivní výchovné prostředí. Pomocí léků se dá zlepšit soustředění, zmírnit projevy hyperaktivity a impulzivity. Dnešní preparáty už nepatří mezi „uspávací prostředky“ a ani netlumí.

Mají za úkol regulovat činnost látek v mozku, které jsou důležité pro udržení pozornosti a schopnosti soustředění. Současně dítěti umožňují lépe ovládat chování a tlumí jeho neposednost či mnohomluvnost. Léčba pomocí medikamentů je úspěšná u 70 až 90 % dětí.

Jak poznáte ADHD?

ADHD se projevuje už od útlého věku, ovšem mnohdy bývá vnímána jako „obyčejná dětská divokost“. Základní příznaky jsou nepozornost, impulzivita a hyperaktivita. Nejčastěji je porucha diagnostikována až po zahájení školní docházky.