FOTO: ISIFA.COM

Zhoršování paměti je typický projev pokročilého věku, ale trápí i mladší generaci. Neměli bychom proto mávnout rukou nad tím, že si my sami nebo naši blízcí nemůžeme často vybavit potřebné slovo, že zoufale hledáme brýle, které máme na nose, že klíče ukládáme do lednice a nákup zapomeneme v obchodě.

V poslední době se potvrzuje velký význam výživy na mozkové funkce. Roli v tomto ohledu hraje především příjem polynenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 6, jež obsahují mořské ryby.

„Podle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom měli konzumovat dvanáct kilogramů rybího masa na osobu a rok,“ říká výživová poradkyně Mgr. Sylva Štajnochová. „Reálně je ho na stole každého z nás jen pět a půl kilogramu za rok a z toho jeden kilogram tvoří ryby sladkovodní.“

Další pro mozek potřebná „potrava“ jsou potraviny s obsahem nenasycených mastných kyselin (ořechy, semena, olivy atd.), vitamin B12 (maso, mléko, vejce, sýry) a kyselina listová (zelený salát, špenát, luštěniny, celozrnné obiloviny), některé studie potvrzují pozitivní účinky výtažků z nejstarší rostliny na Zemi: stromu ginkgo biloba – jinanu dvoulaločného.

Jak zlepšit paměť

  • být tělesně a duševně aktivní, udržovat společenské kontakty, učit se nové věci.
  • zdravě jíst, rybu si dát aspoň dvakrát týdně.
  • nekouřit, alkohol pít střídmě, neužívat léky na spaní a uklidnění.
  • myslet pozitivně, vyhýbat se stresům, naplno prožívat radost.
  • chodit na preventivní prohlídky k praktickému lékaři, aby byla zajištěna včasná a správná léčba tělesných nemocí.
  • v případě poruch paměti navštívit odborníka, který otestuje mozkové funkce, posoudí vliv jiných faktorů a určí další postup