O tajemné sebevraždě fenomenálního umělce lidé spekulují už téměř 120 let. Nejčastěji ji vysvětlují jako projev náhlého šílenství (v prosinci 1888 si přece v záchvatu nepříčetnosti uřízl ucho a pak ho věnoval místní prostitutce).

Nebo se přiklánějí k tezi, že za osudným výstřelem stál strach z dalšího záchvatu. Jako nejpravděpodobnější motiv však byly dodnes uváděny hmotná nouze a nedostatek uznání.

Než se pro Vincenta van Gogha stalo malířství vášní, živil se jako prodejce obrazů, učitel, kazatel, knihkupec… Nic z toho ho neuživilo a stejně tomu bylo i později. Tvořil v naprosté bídě - peníze na základní obživu mu posílal bratr Theo.

V květnu 1890 se po propuštění Vincenta van Gogha z psychiatrického ústavu setkali v Paříži. Theo se oženil a narodil se mu syn. Rodina měla minimum peněz, žila v chudobě a dítě bylo stále nemocné… Podpora bratra evidentně skončila a s tím i vidina možného zvratu v kariéře, pro což Vincent žil.

Vydržela s ním jen prostitutka!

S nečekanou odpovědí na tajemnou sebevraždu nizozemského malíře přišel americký odborník Derek Fell. Tvrdí, že za všechno může nešťastná láska! „Důkladně jsem probádal všechny známé i neznámé dokumenty. Vincent van Gogh měl smůlu také na ženy,“ podotýká.

Nejdéle s umělcem vydržela prostitutka Clasina Maria Hoorniková, kterou potkal v Haagu. Byla nemocná, těhotná, neměla kam jít, a tak zůstala s ním. I ta ho ale po roce a půl opustila. V 37 letech však malíř potkal 21letou dívku, která se do něj skutečně zamilovala.

Marguerite byla dcera jeho psychiatra Paula Gacheta. Ten měl k umělcům vřelý vztah a van Gogh mu zcela důvěřoval. Namaloval dokonce dva jeho portréty. I Marguerite mu stála modelem, což jí nesmírně polichotilo a za pár týdnů se do něj stihla zamilovat.

Hádka a pak výstřel

To bylo pro doktora Gacheta samozřejmě nepřijatelné. Věděl, že Goghův psychický stav (porucha osobnosti) je nevyléčitelný, i to, že má kvůli styku s prostitutkami problémy s pohlavními nemocemi.

A proto mezi oběma muži dva dny před Goghovou sebevraždou vypukla ostrá hádka. Tak prudká, že van Gogh Gachetovi hrozil revolverem. Marguerite v té chvíli z citu vystřízlivěla.

„Paul Gachet dobře věděl, co a jak má učinit, aby vyprovokoval van Gogha k jednání, které by ho v očích Marguerite nadobro diskreditovalo. A tak se naskýtá otázka, zda šikovný psychiatr nevyvolal u Vincenta šílený záchvat zcela cíleně…“ uzavírá ve své zprávě Derek Fell.