Dovolená u moře nemusí být jen relaxací na pláži, ale také pod hladinou! Že nemáte potápěčské zkoušky, bojíte se záludné techniky a neláká vás sebou do vody táhnout hromadu jakéhosi harampádí? Nevadí. Pokud se nebojíte potopit pod hladinu, máme pro vás dobrý tip, jak se alespoň na chvíli ponořit do životem pulsujícího ticha a nechat se okouzlit zvláštní atmosférou podvodního světa. Jednoduše si kupte základní potápěčské vybavení a vydejte se vstříc šnorchlování a »šmírování« podmořského hemžení těsně pod hladinou. Možná se pak odvážíte pořádně se nadechnout a potopit se o něco hlouběji.

Maska, šnorchl, ploutve – a je to!

Pro základní potápěčskou výstroj – masku, šnorchl a ploutve rozhodně vyrazte do specializovaného obchodu, ve sportovním oddělení supermarketu vám totiž určitě neporadí fundovaní odborníci. Obličejová maska (kupujte výhradně silikonové, ne levné z termoplastu) vám musí výborně sedět, stejně jako by vám měly sedět i ploutve, které pro tyto účely kupujte výhradně s »botičkou« (ne s páskem na patě). Ploutve zkoušejte bez ponožek, velikost odpovídá číslu bot. Oblékat půjdou hůře, neboť budou suché. Posledním doplňkem, který potřebujete, je šnorchl, ten se pomocí úchytky »zahákne« na straně za pásek masky.

Tip Kafe.cz

Základní potápěčské vybavení nemusíte ani vozit s sebou, levně je zakoupíte v každém letovisku, kde se dá šnorchlovat. Například v Egyptě, anebo v Tunisku, je k dostání doslova na každém rohu. Nejde sice o kdovíjak kvalitní zboží, ale na prázdninové šnorchlování stačí.

Trénujte ve vaně

Zvyknout si na dýchání pomocí šnorchlu zabere chvíli času, ale za to úžasné rozšíření obzorů a neopakovatelné obohacení dovolené to stojí! Proto se nestyďte a zkuste si masku i šnorchl klidně ve vaně. Před nasazením namočené masky si vždy omyjte obličej vodou, částečně tak zabráníte zamlžení masky. Masku před prvním použitím opláchněte jemným mýdelným roztokem. Pak už jen »skousněte« ony dva výstupky v náustku dýchací trubice, lem bude mezi zuby a rty. Párkrát si zadýchejte »na suchu«, a pak si to zkuste pod vodou.

A jde se na to!

Pak už jen stačí schovat hlavu pod hladinu a oči otevřít dokořán, klidně dýchat pomocí šnorchlu a čas od času poklidně kopnou nohama (podobně jako když se plave kraul). Budete li se chtít zanořit do větší hloubky, musíte se samozřejmě řádně nadechnout (pozor není vhodné se rozdýchávat opakovaně), a také si osvojit »vyfouknutí« vody z trubice ven (jednoduše prudce vydechnete), nebudete si ji pak muset neustále vyndávat a zandávat šnorchl z úst a vynořovat se nad hladinu.

Tip Kafe.cz:

Abyste při potápění několik metrů pod hladinu předešla nepříjemným pocitům ve středouší, naučte se vyrovnávat tlak. Způsobů je několik, chce to jen cvik! Podrobnosti naleznete napíklad na této stránce.

Kafe.cz zjistilo: 3 tipy, kam se vydat za šnorchlováním

1. Egypt – Šarm el-Šejk

Egypt patří mezi oblíbené destinace nejen kvůli příznivé ceně, ale i kvůli čistému moři plného přírodního bohatství, které přímo láká k potápění. Šnorchlovat můžete kolem korálových útesů pár metrů od pevniny, stejně jako na otevřeném moři, či v zátokách, kam vás vyvezou místní lodě.

2. Kypr, Zenobia

Řecký Kypr je od nás co by kamenem dohodil, a tak je oblíbeným místem turistů. Pozorovat zde můžete nejen život v moři, ale i unikátní, přes 170 m dlouhý vrak.

3. Kuba, Maria La Gorda

Zátoka Maria la Gorda leží západně od Havany a je ideálním cílem pro všechny, kdo rádi šnorchlují. Pozorovat zde můžete čilý podmořský život, korály, rejnoky, mořské houby, ale zahlédnout můžete i žraloka.