„Napadlo mě to jako dobrá alternativa,“ popisuje šéfka salonu. „Tady v kraji a možná i jinde je situace čím dál tím horší. Snažím se lidem vyjít vstříc a zároveň i sobě.

Mám totiž ráda domácí produkty, které v supermarketech nejsou. Ani bych tam snad nešla, mají tam v konečném důsledku předraženo. A když si vezmu, že až třetinu peněz utratím za jídlo, tak je to pro mě zajímavé.“

Poté, co začala se směnným obchodem, se situace mírně zlepšila. Například masírovala paní, která jí přinesla vynikající čerstvé ryby, nebo třeba teď pravidelně udržuje záda mladíkovi, jenž jí za to vytvořil internetové stránky. Lidé se o jejím směnném obchodu mají možnost dozvědět z místního zpravodaje, kam si podala inzerát.

Směna v 21. století. Recept na krizi?

V době našeho rozhovoru s Eliškou Jarnotovou se objevila zpráva, že se k tzv. barteru začínají kvůli drastickým škrtům v zemi vracet Řekové. To podpořila i jejich nedůvěra k euru. Podle serveru Aktualne.cz funguje směnný obchod v přístavním městě Volos, kde je bez práce každý pátý člověk.

Jeden muž tam za opravu televize bere vejce, pálenku, ovoce, olivy i džem. Starosta je obchodu nakloněn, protože se tak dají zmírnit neblahé ekonomické dopady.

U nás začíná směnný obchod pronikat na web. Koho tento způsob obchodu zaujme, může s pomocí internetu směnit takřka cokoli a pěkně z pohodlí domova. Na speciálních serverech lze najít inzeráty typu: „Mám černý notebook Asus a vyměním ho za ekvivalentní větší – displej 14 palců a více.“

Pravda, proti klasickým inzerátům s hodnotou vyjádřenou penězi je těchto zatím o poznání méně, ale začínají být zajímavé především pro maminky s dětmi. Vždyť oblečení na potomky vystačí jen chvíli. A tak obchodování jako za starých časů pomalu vzrůstá.

V USA už celá síť prodejen

Obchod v duchu „kus za kus“ zaujal zákazníky v USA. První takový se otevřel v září 2011 v Kalifornii ve městě Long Beach. Zákazníci s prodejci vyměňují oblečení, elektroniku, ale také sklo a knihy. Nakupování bez dolarových bankovek se tam ukázalo jako zajímavé a provozovatelé budují celou síť takových prodejen.