Diskutujte: Jaké místo máte na Slovensku nejraději vy?

Mohlo by vás také zajímat: Česko křížem krážem: 5 zastavení v půvabném Jihomoravském kraji

Na pětidenní dovolenou jsme si zvolili půlku srpna, což je prý vzhledem k počasí ideální čas na horské túry. 31. října se pak uzavírají turistické stezky, hory začínají ukazovat svoji méně přívětivou tvář a příjemněji je spíš v termálech a zdejších kolibách.

Liptovský Mikuláš

Město, v němž byl v roce 1713 popraven slovenský hrdina Jánošík je obklopené trojicí mohutných pohoří, kterými jsou Nízké Tatry, Západní Tatry a Chodské vrchy. Za ním se pak rozprostírá uměle vytvořené jezero Liptovská Mara. Historické centrum s dominantou kostela sv. Mikuláše vás určitě zaujme svými upravenými domy, zelení a pěší zónou s množstvím kaváren, restaurací a cukráren. Uprostřed náměstí se nachází i atypická fontána Metamorfózy, u které si můžete ve vedrech ochladit nohy nebo nechat vycachtat své ratolesti (dětí tu bylo ve vodě opravdu požehnaně).

Můj dojem:
Liptovský Mikuláš mě dostal svoji prázdninovou atmosférou, kopečkovou zmrzlinou na každém rohu i tím, že jedna ulice vedoucí přímo z náměstí končila na květinové louce s pozadím horských vrchů.

Thermal park Bešeňová

Zdejší termální voda má blahodárný vliv především na pohybové ústrojí, urologické či kosmetické potíže a vůbec na celý organismus. Vyvěrá z hloubky 1 987 metrů a její teplota sahá až k 60 °C. Nemějte ale obavy, na povrchu má v různých bazénech jen od 24 do 39 °C.
Mimo léčebné koupele tu najdete také velké množství vodních atrakcí, tobogány, skluzavky, divokou řeku i vířivky, takže se zabaví celá rodina.

Můj dojem:
Termály miluju a v bazénech bych se mohla válet od rána do večera, tady ale nebylo aktuálně kde. Vzhledem k plné prázdninové sezoně se o metr čtvereční dělilo něco okolo pěti lidí a kvůli právě panujícím tropickým vedrům by se víc než horká voda šikla exkurze do chladíren. Jinak je ale Thermal park moc pěkný a v jiném čase (podzim, zima) to musí být úžasný zážitek.

Praktické info:

  • Cena celodenního vstupného (zahrnující vnitřní i venkovní bazény) pro dospělé je 18 eur a pro dítě 15 eur.
  • Parkovné je zdarma.

Roháčská plesa

Roháče jsou jednou z nejhezčích částí Západních Tater. Výlet sem je příjemná středně náročná túra, při které ujdete asi 15 kilometrů s celkovým převýšením přes 750 metrů. Trasa je kamenitá a počítejte s tím, že až k jezerům budete stoupat někdy i poměrně strmě vzhůru. Zajímavé je, že jednotlivá plesa, ležící na konci Roháčské doliny, nemají svá jména, pouze čísla. Od Čtvrtého, nejvýše položeného jezera, které se nachází ve výšce 1 719 m (s rozlohou 1,45 ha a hloubkou 8 metrů) a je zároveň nejvyšším bodem túry, už jen klesáte k Třetímu (1 653 m n. m., 0,61 ha, hloubka 3,7 m) a vzápětí i Druhému plesu (1 650 m, 0,21 ha, 1,3 m).
Nejnižší První pleso (1 562 m) je svojí rozlohou 2,2 ha a hloubkou 6,5 m největším z celé čtveřice.
Mnoho zajímavého o okolní krajině, jezerech, flóře i fauně se dozvíte během cesty na informačních tabulích "Naučné stezky Roháčská plesa".

Můj dojem:
Roháčská plesa mi učarovala svojí křišťálovou čistotou a vodou tak ledovou, že ponořit a udržet v ní chvíli chodidla se mi nepodařilo ani se sebezapřením.

Praktické info:

  • Cena za parkovné je 3 eura.
  • Zabalte si s sebou dostatek jídla a hlavně vody, poslední možnost doplnit zásoby je pouze kousek za začátkem trasy v bistru u chaty Zverovka.

Demanovská ledová jeskyně

Najdete ji v národní přírodní rezervaci Demanovská dolina na území Národního parku Nízké Tatry. Jeskyně má celkovou délku 1 975 metrů z nichž 650 je zpřístupněných skupinám s průvodcem. Vápencové jeskyně vytváří celkem čtyři poschodí, kde máte možnost obdivovat rozličné stalaktity, stalagnity a v nejnižším poschodí pak ledovou nádheru. Zdejší teplota se pohybuje celoročně okolo 0 °C, nezapomeňte si tedy s sebou přibalit teplé oblečení, prohlídka totiž trvá 45 minut a zahřejete se při ní leda až následným výstupem na povrch.

Můj dojem:
Očekávaný záchvat klaustrofobie se nedostavil, protože jak se ukázalo, zdejší podzemí je nečekaně prostorné.
Nejvíc se mi líbila samozřejmě sněhovo-ledová část a také setkání s netopýrem, kterému jsem se tedy upřímně divila, že si vybral k žití právě tohle místo. Velmi mě též zaujala zdejší „kazatelna“ (útvar vytvořený dlouhodobým působením vody na pískovci) o které pověst praví, že na koho z ní spadne kapka vody, omládne o 10 let. Navzdory tomu, že jsem postávala pod kazatelnou tak dlouho, že mi skupina málem zmizela ve tmě, omlazovací kapky jsem se bohužel nedočkala :-)

Praktické info:

  • Cena vstupného 7 eur, děti 3,5 eur
  • Cena za parkovné 5 eur

Chopok

Chopok je se svými 2 023,6 m druhou nejvyšší horou Nízkých Tater a nabízí panoramatický výhled na Vysoké Tatry, Liptov a údolí Hronu. Pod vrchol Chopku vede šestisedačková lanovka Záhradky. Průměrná roční teplota zde je -1 °C, přičemž letní maximální teploty dosahují 18 °C a zimní minima -27 °C. Podle meteorologických měření je právě Chopok největrnější slovenskou horou.

Můj dojem:
Moc se mi líbila cesta lanovkou (jednou se dokonce přesedá z šestisedačkové na dvousedačkovou) a také to, že díky chladnu a větru jsem na chvíli konečně použila i nově zakoupenou bundu. A samozřejmě, výhled je tu opravdu velkolepý!

Praktické info:

  • Cena lanovky na pod vrchol Chopoku a zpět stojí 10 eur pro dospělého (děti za polovic).
  • Cena za parkovné 5 eur

3 dobroty, které si na Slovensku nesmíte nechat ujít

1. Brynzové halušky

Překvapivě je nedostanete v každé zdejší restauraci, jak by se mohlo zdát. My si zjistili, kde mají ty zaručeně „nejlepší“, a vydali se do Dechtár - restaurace u dálnice směrem na Žilinu. Halušky vám tu nabídnou se sýrem, slaninou, cibulkou nebo s tradiční klobásou. Když si k nim dáte dobře vychlazené pivo, rázem dosáhnete na slovenský Olymp :-)

2. Korbáčiky ze salaše

Také milujete slané sýrové copánky? Pak neváhejte ochutnat ty zdejší, čerstvé. Koupíte je v malých prodejnách nebo přímo na salaších a jejich chuť je s těmi supermarketovými nesrovnatelná. Mimo to, i cena je daleko příznivější. Za 250 g zaplatíte okolo 3 eur.

3. Tatranský čaj

Jedná se o lihovo-cukerně-ovocný-bylinný koncentrát s různými druhy příchutí a obsahem alkoholu okolo 52 %. Zdejší horalové tvrdí, že svojí „pravú tvár“ vám nápoj odhalí v kombinaci 0,5 dl koncentrátu zalitého 1,5 dl horkého čaje. Jiní jsou dokonce ještě velkorysejší a doporučují hned 3 panáčky v nezředěném množství denně.