PÁTEK 31. 12.

Nebe a Vincek
Komediální pohádka
Věčný propadlík Angelo Žáček dostane před závěrečnými zkouškami na strážného anděla vynikající nápad: uteče z nebeské učebny na Zemi a zachrání duši sobeckého chasníka Vincka před peklem. Když prokáže dostatek praxe, nenechá ho snad Mistr rupnout z teorie, to dá rozum! Napravit chybující lidské stvoření dokáže přece hravě, zvlášť když je ochoten použít metody, které nejsou nebi právě vlastní. O Mistra se pokoušejí mrákoty. Co zbrklý Žáček hodlá spáchat, to nebe nevidělo! Dopálený pedagog vyráží za nezdárným studentem, aby mu zabránil v neandělském počínání. A snad by se mu to i podařilo, kdyby dorazil o krapánek dřív. Teď je hříšník peklu ještě blíž a Žáček se nikdy nestane andělem strážným! Otřesený student se pod dozorem Mistra znovu pouští do polepšování nenapravitelného Vincka, ale tentokrát, bude-li třeba, nasadí i vlastní kůži...
Vysílání: 31. 12., 12.40 hod., ČT1

Tak se ukaž, Silvestře
Od prvních krůčků televize platí nepsaný zákon, podle kterého se pro silvestrovský večer vždy chystalo to nejlepší. Z archivních skvostů České televize uvidíte v rychlém sestřihu kaleidoskop z let minulých, nazvaný Tak se ukaž, Silvestře.
Na obrazovku se dostanou opravdu vybrané rarity, nebudou chybět ani novoroční přípitky.
Pořad nabízí herecké i pěvecké osobnosti v zábavě, jejichž umění nezestárlo a humor nevyčpěl. Tak se dobře bavte!
Vysílání: 31. 12., 17.25 hod., ČT1

Magie v ulicích III.
Moderní iluzionista Robert Fox už potřetí vyráží do brněnských ulic, aby nic netušící chodce zatáhl do svých neuvěřitelných kouzel a iluzí. Jeho experimenty se odehrávají bez kamerových efektů a domluvených diváků v rušných ulicích Brna. Tentokrát se do hry kromě karet dostanou také obyčejné předměty, jako jsou peníze, láhev od nealkoholického nápoje, sirky nebo bonbóny. A dojde i na čtení myšlenek, které i ty největší pochybovače přesvědčí, že magie i všední cesta do práce nebo za zábavou se díky magii může proměnit v zážitek, na který se nezapomíná.
Vysílání: 31. 12., 19.10 hod., ČT1

Silvestr až do dna aneb s Čmaňou půlnoc nepropásnete
Silvestrovský pořad s vtipy, vyprávěním a písničkami. Hostitel večera Pavel Zedníček si pozval do malebných prostor pivnice a vinárny své herecké kolegy. Oslaví společně nejenom konec roku, ale podělí se s námi i o zajímavé a veselé historky ze života. Témat bude mnoho. Dojde nejen na bilancování končícího roku, ale bude se vzpomínat na studentská léta, záludnosti herecké práce, veselé historky z cest, dětičky a domácí mazlíčky, manželství a partnerské vztahy. A protože řada z našich hostů úspěšně tancovala, řeč dojde samozřejmě i na tancování. A na koho se můžete těšit? Pozvání Pavla Zedníčka přijali Veronika Freimanová, Veronika Žilková, Jana Švandová, Jaroslava Obermaierová, Iva Pazderková, Václav Vydra, Radoslav Brzobohatý, Otakar Brousek ml., Roman Vojtek, Martin Písařík, Josef Polášek, Martin Trnavský. V roli hospodského se objeví Zdeněk Junák. Chybět nebudou ani písničky. Ve vinárně si můžete zazpívat lidové písničky společně s Cimbálovou muzikou Gabrielovci. V pivnici bude hrát kapela Karla Cóna. Poslechnout a zazpívat si můžete nejen písničky v podání Pavla Zedníčka, ale i jeho hostů.
Vysílání: 31. 12., 23.00 hod., ČT1

Silvestrovské sny Jiřiny Bohdalové
Připravit jakýkoliv zábavný pořad není snadný úkol. Jenže sny jsou sny a všichni v nich dokážeme mnohdy více než ve skutečném životě. Jen málokomu se některý z těch snů skutečně splní. A jak dopadne se svými sny Jiřina Bohdalová? Na to se můžete podívat v repríze pořadu z roku 1997. Scénář: G. Oplustil. Kamera: J. Lebeda. Režie: I. Paukert
Vysílání: 31. 12., 13.30 hod., ČT2

Humor barevně a černobíle
Humoru není nikdy dost a tak jistě přijde vhod půlhodinka anekdot a veselých vyprávění, v níž se vystřídají naši přední humoristé (1995).
Vysílání: 31. 12., 14.25 hod., ČT2

Kocourkova dvanáctka
Známý brněnský silák Franta Kocourek byl osobnost vskutku renesanční: nejenže dokázal přetrhnout balíček karet, překousnout pětikorunu, ze železné tyče vytvarovat kolibříka či nechat se přejet autem, ale skládal též básničky, hrál v Divadle Husa na provázku, zpíval a tančil ve folklórním souboru. Měl stovky přátel, kteří nezapomněli ani po jeho nenadálé a předčasné smrti. A tak se rok co rok v Brně-Řečkovicích, kde Franta žil a je pohřben, konal vzpomínkový večer. Po celých dvanáct hodin se na pódiu střídali zpěváci, soubory, baviči a siláci, Kocourkovi přátelé i ti, kdo jej znají jen z vyprávění. A tak vedle řecké skupiny Prometheus, Frantovi obzvlášť blízké, zazněly i písničky v "hantecu" v podání Radka Rettegyho a skupiny Los Brňos, vedle Františka Nedvěda zahrála cimbálka s Jožkou Černým, skupinu Čechomor vystřídala Věra Špinarová, poctu Frantovi vzdaly i Iveta Bartošová a Eva Pilarová. Umělců zvučných jmen tu byly spousty. Do pořadu se bohužel všichni nevešli, ale i tak večer, stylově zakončený Kocourkovým nástupcem Železným Zekonem, určitě nebude nudit, tím spíš, že jej uvádí Frantův blízký přítel Miroslav Donutil.
Vysílání: 31. 12., 14.50 hod., ČT2
Opakování: 3. 1., ČT2

Dobře placená procházka - 07
Na jaře roku 2007 došlo v Národním divadle k premiéře jazzové buffo opery Dobře placená procházka Jiřího Šlitra, na libreto Jiřího Suchého. Toto dílo vzniklo v roce 1965, hrálo se původně v divadle Semafor, později však i v mnoha městech celé Evropy. Díky kongeniálnímu libretu vznikl zvláštní útvar, pohybující se na hraně poetismu, absurdity a surrealismu, ohromující posluchače přívalem vynikající operní hudby.
Pro novou inscenaci v Národním divadle byli osloveni básník Jiří Suchý, dirigent Libor Pešek a režisér Miloš Forman. Na scénickém řešení inscenace pracovali Petr a Matěj Formanovi.
"Na tomto tvůrčím setkání mne v prvé řadě zajímá časový oblouk, který se klene v životech tří hrdinů mého filmu od doby jejich seznámení podnes," říká režisérka Olga Špátová, která natáčela přípravu a nové nastudování opery.
Mezi prvním setkáním tří hlavních umělců a dneškem se rozprostírá padesát let.
Mezi premiérou původní a současné inscenace čtyřicet let.
Vysílání: 31. 12., 16.05 hod., ČT2

Záskok
K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha tak nabízíme svědectví z této oblasti Mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla.
Vysílání: 31. 12., 19.40 hod., ČT2

Ordinace v růžové zahradě
Epochální výlet doktora Mázla
Čestmír Mázl uprostřed reálného socialismu! Pomeranče z Kuby, disidenti v kotelnách, nástěnky, ruské častušky, soudruzi i veksláci. To vše v oblíbeném seriálu TV Nova. Hrají P. Rychlý, B. Štěpánová, P. Batěk, M. Plánková, V. Zavřel, V. Žehrová, R. Fiala, J. Janoušková, L. Ondřej a další.
Vysílání: 31. 12., 20.40 hod., Nova

Comeback
Myslíte, že hudební přehrávky před posudkovou komisí jsou minulostí? Tak to se pletete stejně jako Tomáš s Ozzákem, kterým bude pekelně horko.
Vysílání: 31. 12., 21.50 hod., Nova

Show Jana Krause
Další atraktivní novinkou Televize Prima je návrat známého moderátora Jana Krause v nové late night show s názvem Show Jana Krause. Formát již léta zavedený v zahraničních televizích není v podání Jana Krause neznámý ani českému publiku. V podzimní novince se však diváci mohou těšit na větší aktuálnost témat i atraktivitu hostů. Princip pořadu zůstává zachován, jak jej příznivci pohotového a obávaného moderátora znají – Jan Kraus vyzpovídá v každém díle tři hosty. Show Jana Krause má na Primě absolutní tvůrčí svobodu – Jan Kraus tak zůstane takový, jak jej diváci znají a jak si ho také oblíbili – břitký, autonomní a aktuální. Show Jana Krause si mohou diváci vychutnat vždy v pátek večer – i na Silvestra.
Vysílání: 31. 12., 21.15 hod., Prima

ČESKO SLOVENSKO MÁ SILVESTRA
Na silvestrovský večer připravila Televize Prima pro své diváky opravdový bonbonek – best of jediné originální talentové show ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT! Těšit se můžete například na nejlepšího zpěváka, nejvtipnější vystoupení, nejhorší vystoupení, česko-slovenskou hymnu v podání Mariána Zázrivého, ale i na spoustu dalšího. Chybět samozřejmě nebude ani slavnostní přípitek. Přivítejte rok 2011 společně s Lucií Bílou, Janem Krausem, Jaro Slávikem, našimi nejzajímavějšími talenty a pohotovými moderátory Jakubem Prachařem a Martinem Pyco Rauschem!
Vysílání: 31. 12., 22.10 hod., Prima

SOBOTA 1. 1. 2011

Lesní panna
Celý název této báchorky J. K. Tyla zní Lesní panna aneb cesta do Ameriky.
Hospodský Barnabáš a učitel Isidor Slovíčko podlehnou lákání starého Morelese, živeného dopisy mladého Taussiga z Ameriky, a vydávají se hledat štěstí a bohatství do Ameriky. Po rozloučení se svým milým, učitelem Slovíčkem, se střetává Terezka s lesní pannou Jasanou, která jí za tři vlasy slíbí, že dá na jejího milého pozor. V Americe všichni přistěhovalci vidí, že představy o Novém světě byly jen snem a že ve skutečnosti nemají ani co jíst, zatímco doma měli vše, co chtěli. Když se ukáže, že je mladý Taussig svými dopisy klamal, vracejí se zpět do Čech. Třikrát na sebe vzala Jasana lidskou podobu, aby se přesvědčila o velikosti Isidorovy lásky. Za své tři vlasy, tři zkoušky věrnosti, zaplatila Terezka třemi dny ze svého života. Vše se ale v dobré obrátí. Terezka si nemusí vzít bohatého nápadníka Kapouna. Se Slovíčkem se postarají o dožívajícího Morelese.
V popředí této hry, stejně jako v dalších Tylových báchorkách, tu hlavně stojí oslava domova a českého lidu vedle lásky a nároku člověka na ni.
Vysílání: 1. 1., 05.00 hod., ČT1

Doktorská pohádka
Koho by napadlo, že kouzelník Magiáš bude potřebovat doktora! Ale když to přišlo a Magiáš ztratil svůj hlas, jeho pomocník Vincek se musel hodně snažit, aby se na Hejšovinu vypravili slovutní lékaři - hronovský, kostelecký a skalický. Protože doktoři musejí pomáhat nemocným, i kdyby si o nich nic dobrého nemysleli, kouzelníka Magiáše přece jen vyléčili.
V jedné z nejhezčích původních pohádek Karla Čapka, do televizní podoby upravených Jarmilou Turnovskou, se potěšíte hereckými výkony Vladimíra Menšíka, Petra Nárožného, Lubomíra Lipského, Josefa Dvořáka, Jiřího Císlera a Vlastimila Haška.
Vysílání: 1. 1., 13.30 hod., ČT1

Taková normální královská rodinka
Catherine Deneuveová v roli královny imaginární evropské země. Její manžel náhle zemře a země zůstává bez krále. Podle zákonů království musí být následník trůnu ženatý. Jejich nejstarší syn je však stále svobodný, a proto na trůn nastupuje jeho poněkud nezodpovědný bratr Arnaud. To matince ani tak nevadí, Arnauda nadevše miluje. Problém královského paláce je však Arnaudova žena Armelle, velice nevýrazná uťápnutá dáma, která dělá jejich rodině jen ostudu. Nevěra jejího královského manžela jí však paradoxně dodá sebevědomí.
Vysílání: 1. 1., 22.00 hod., ČT1

Jesus Christ Superstar
V roce 1973 spatřil světlo světa jeden z nejúspěšnějších muzikálů 20. století Jesus Christ Superstar autorů Andrew Lloyd Webera a Tima Rice. Od té doby si vydobyl zasloužený úspěch na celém světě, dočkal se filmové podoby i řady různých inscenací na světových pódiích. Počátkem 90. let pak odstartoval lavinu muzikálových inscenací i v naší republice. Dodnes jej máme v živé paměti, především vynikající výkony hlavních protagonistů Báry Basikové, Dana Bárty a Kamila Střihavky. Myslím, že s klidem můžeme říct, že právě tento muzikál i pro ně znamenal důležitý zlom v jejich kariéře. Je tedy víc než potěšitelné, že pro budoucí věky budeme mít zaznamenáno alespoň koncertní provedení české verze této legendární inscenace.
Vysílání: 1. 1., 23.25 hod., ČT2

Kate a Leopold
Píše se rok 1876 a v New Yorku je slavnostně otevřen Roeblingův most. Je přítomen i mladý a krásný Leopold, vévoda z Albany. Všimne si podivně oblečeného mladého muže a začne ho pronásledovat. Až na Roeblingův most, odkud pak oba spadnou do New Yorku dnešních dnů.
Kate and Leopold, USA 2001. Režie: James Mangold. Hrají: Meg Ryanová, Hugh Jackman, Liev Schreiber, Breckin Meyer, Natasha Lyonneová, Bradley Whitford, Paxton Whitehead, Spalding Gray a další.
Vysílání: 1. 1., 17.55 hod., Prima

Nebojsa
Dřevorubec Ondra nezná strach, a tak se může směle pustit do hledání zakleté princezny. Jen kdyby se cestou nemusel starat o zbabělého zlodějíčka Ferka... Česko-slovenský film (1988). Hrají J. Kroner ml., O. Vetchý, Z. Skopalová, V. Knop, K. Machata a další.
Vysílání: 1. 1., 15.05 hod., Nova