Bláznivé jednání Patricie Krentcilové (44) z New Jersey řeší americké soudy. A dlužno podotknout, že se s podobným případem justice nikde na světě asi dosud nesetkala.

Obžalovaná žena je světlé pleti, typově dokonce blondýna, ale vypadá, jako by ji někdo namazal tmavým krémem na boty. Takřka každý den tráví v soláriu, a tak se stala na internetu a v televizních pořadech terčem vtipů a různých parodií.

Prasklo to ve školce

Před soudem ale nestanula kvůli své touze opalovat se, nýbrž proto, že podle obžaloby nutila chodit do solária i svou pětiletou dceru Annu. V New Jersey přitom solárium nesmějí používat děti do 14 let věku.

Na vše se přišlo v okamžiku, když si učitelé v mateřské škole všimli, že dívenka má po těle popáleniny. Navíc prý trpěla bolestmi a kamarádovi řekla něco ve smyslu: „Šla jsem se s maminkou opálit dohněda, tak jako ona.“

„Vím, že někteří rodiče budou zděšeni, ale je to můj způsob jak chránit svou dceru před praktikami některých obchodníků z ulice,“ líčila Sarah Burge v listu Daily Mail. „Můj názor je, že rodiče by se měli mnohem více podílet na životě svých dětí již od útlého věku. Vím, že Hannah to rozhodně nevadí.“

Hybaj na mráz a budeš úspěšný!

Nejen pro krásu, ale i v rámci údajně moderní výchovy jsou někteří rodiče schopni nutit potomky k poměrně bolestivým záležitostem.

Číňan Čche Lie-šeng (44) během letošních oslav nového lunárního roku při návštěvě v New Yorku nutil svého čtyřletého synka běhat jen ve slipech a botách ve sněhu za 12stupňového mrazu. Video, které o tom natočil, vyvěsil na internet.

Své chování zdůvodnil slovy, že chce posílit synkův intelektuální vývoj. Hoch se prý narodil předčasně a lékaři u něj diagnostikovali mozkovou obrnu. Běhání na sněhu prý mělo tvořit součást širšího tréninku.

Video však působilo velice rozpačitě a divákům spíše nahánělo mráz po zádech. Kluk nejprve nechápavě běhá ve slipech na sněhu za svým tátou, který drží kameru. Naříká, klepe se. Ptá se, nechápe a žadoní, ať mu to otec nedělá. Následně začne plakat. Za kamerou jsou slyšet otcovy pobavené posměšky a povzbuzování. Nakonec se chlapec musí ve sněhu vyválet.

„Když starý orel učí své mladé, vezme je na okraj útesu, bije je a strká do nich, aby je přiměl používat křídla,“ vysvětlil Číňan. „Myslím, že svému synovi pomáhám stejným způsobem. Nutím ho překonávat hranice a překračovat jeho vlastní očekávání,“ podotkl Čche Lie-šeng.

U lidí toto počínání vyvolalo bouřlivé reakce, chování odsoudila i jistá fejetonistka Lu Čchin v periodiku Chinese Teenagers News. Podle ní si tak rodiče upevňují a vychutnávají svou moc. Pro podobné praktiky se naopak vyjádřil byznysmen Siao Paj-jou, jenž v jedné knize popisoval, kterak drsná výchova dovedla jeho tři děti ke studiu na prestižní univerzitě.

Porod na živo dcerkám prospěje

Asi před dvěma lety šokovala veřejnost Američanka Madeline Hollerová, jež donutila své dvě dcery Frances (3) a Beatrice (7) sledovat, jak přichází na svět jejich bratříček. Domnívala se, že takový zážitek holčičky poučí. Vše mohlo proběhnout díky tomu, že se Madeline rozhodla porodit doma.

„Tolikrát jsem jim před tím povídala o tom, jak ony přišly na svět, líčila jim porodní bolesti, ukazovala knížky,“ popisovala matka. Domnívala se, že dcerky porod rády uvidí. Mýlila se. Vše proběhlo spíše v traumatizujícím duchu.

Dívenky se vůbec nechtěly porodu zúčastnit, bály se, a když uviděly maminku v nezvyklé situaci vzdychat při kontrakcích, běžely se schovat do vedlejšího pokoje, kde plakaly.

Vyděsilo je matčino sténání a výkřiky. Situaci se snažil uklidnit otec: pořídil fotografie, na nichž se Madeline do fotoaparátu usmívá, a hned je sedmileté Beatrice ukázal, aby pochopila, že maminka je v pořádku.

Dcery tak přinutil vrátit se k probíhajícímu porodu, přestože stále plakaly. Když se jich maminka záhy po narození bratříčka zeptala, zda jsou rády, že zažily něco tak neopakovatelného, odpověděly že ne.

Podle psychoterapeutů, kteří se k případu vyjadřovali, není takové jednání dobré. I když nedojde ke komplikacím, dítě se setkává s velice zátěžovou situací, vidí krev, sleduje trpící matku.

V tomto příběhu se projevuje zvláštní druh posedlosti, kdy žena mimo jiné chtěla neustále mluvit o svých i cizích porodech. Posedlé jsou určitě i Patricia Krentcilová a Sarah Burge. Nezřídka rodiče přenášejí na děti svou posedlost sexem.

Například 40letá Italka nutila svou 13letou dceru k sexuálním stykům s mladíky ve věku od 13 do 17 let. Sama je podle deníku Corriere della Sera oslovovala a slibovala jim odměnu. Toto jednání už ale můžeme nazvat spíše sexuálním zneužíváním. A to spadá do jiné kategorie…