Malbu starou více než 500 let si vzali vědci z italského Národního institutu pro kulturní dědictví a pozorně ji zkoumali milimetr po milimetru pod mikroskopem. Jejich detektivní práce přinesla šokující zjištění.

„V pravém oku jsou zřejmě písmena LV, to by mohly být iniciály Leonarda da Vinciho. Levé oko nese symboly, které se nám dosud nepodařilo rozluštit, ale s největší pravděpodobností se jedná o písmena CE nebo CB.

V oblouku mostu v pozadí se nachází číslo 72, ale také to může být písmeno L a číslice 2,“ řekl médiím Silvano Vinceti, šéf vědeckého týmu, jenž nyní pracuje na objasnění tajného kódu.

Je obraz vzkazem?

K detailnímu prozkoumání díla pod zvětšovacími skly se chystal několik let. „Všechno to začalo mnohem dříve, když jeden náš kolega ve starém antikvariátě narazil na zaprášenou knihu starou půl století; v ní stálo, že oči Mony Lisy jsou plné různých znaků a symbolů,“ vysvětluje Silvano Vinceti s tím, že by to bylo pro Leonarda da Vinciho typické.

Byl ezoterik a své tajné kódy by jistě nezapsal nikam jinam. Jaký pro něj měl tento obraz význam, dokazuje i fakt, že posledních 15 let svého života si ho bral všude s sebou. Je tedy možné, že podivné kódy byly vzkazem osobě, kterou na malbě ztvárnil? Mohlo jít dokonce o nějaké milostné poselství?

„To vše zkoumáme. Ale v současné době ještě ani nedokážeme s konečnou platností potvrdit jednotlivá písmena a čísla. Zcela jisté je však už to, že je sem zakreslil právě da Vinci,“ doplňuje Silvano Vinceti.

Ovšem pokud by se jednalo o nějaký důležitý vzkaz, proč by ho umístil do panenek – do nejtmavší části očí? „Kdyby chtěl, aby byla vidět víc, namaloval by je do světlé části oka,“ přemýšlí Silvano Vinceti a dodává, že se máme v brzké době těšit na další velká odhalení.

Kdo jsi, Mono Liso?

  1. Odborníci z univerzity v německém Heidelbergu se domnívají, že se jedná o reálně žijící manželku bohatého florentského obchodníka, Lisu del Giocondo.
  2. Je to muž! Odvážné tvrzení se opírá o to, že Leonardo da Vinci byl gay, protože byl v mládí ve Florencii souzen pro „nedovolené styky“ s jistým Jacopem Saltarellim. Namaloval svého přítele v ženské podobě ze strachu, že by ho společnost odsoudila?
  3. Další teorie (mimochodem, podporoval ji zejména Sigmund Freud) zní, že umělec podobiznou Mony Lisy ztvárnil potlačené vzpomínky na matku, od níž byl ve čtyřech letech odloučen.
  4. Americká počítačová grafička Lillian Schwartzová stojí za nejznámějším prohlášením, že Leonardo namaloval sám sebe jako ženu. Rysy jeho tváře jsou prý více než patrné.