Navíc vám bude nad hlavou žhnout sopka Etna (3 320 m n. m.) a uvést do varu vás může i návštěva muzea místní mafie.

Ještěže se pak ochladíte ve vlahém moři nebo při výletě do hornatého romantického vnitrozemí. Díky svému sopečnému původu byla už v dobách antiky Sicílie nazývána kuchyní bohů.

Na úrodné půdě se tady skvěle daří nejen známým krvavým pomerančům, ale také pistáciím, mandlím, hroznům a řadě dalších lahůdek. Ty pak místní kuchaři umějí přetvářet v řadu proslulých sladkostí.

Zmrzlinu a vzhůru na Etnu

Nejznámější jsou cannoli – smažené trubičky plněné sladkým tvarohovým krémem. Slavný dort cassata ke krému přidává marcipán a ovoce a ledovou tečku za mlsáním udělá zrnitá vodová zmrzlina granita.

Dobře posilněni můžete vyrazit třeba na Etnu, kde se dostanete až k okraji kráteru.

Nebo vás víc láká túra do panenské přírody horské rezervace Nebrodi? Krásné jsou i procházky historickými města Catanie a Palermo, antickými Syrakusami a Taorminou či přímořským komplexem Giardini Naxos.

A nezapomeňte ochutnat místní vína, z nichž nejslavnější je sladká Marsala!

Sicílie v číslech

  • Název: ostrov Sicílie je součást Italské republiky, jeho oficiální název zní Regione Autonoma Siciliana
  • Rozloha: 25 708 km2
  • Počet obyvatel: 5 milionů (dalších 10 milionů Sicilanů žije v zahraničí)
  • Hlavní město: Palermo
  • Zajímavost: Sicílie produkuje víc vína než Rakousko, Maďarsko a Nový Zéland dohromady