Také dnes představuje úrodný kousek země v Egejském moři oblíbený cíl odpočinku chtivých cestovatelů. Kdysi velmi zbohatl z obchodu – tady byla křižovatka cest z Černomoří do Egypta a z Indie do Itálie.

Zároveň však proslul i vlastní červenou keramikou, již celý antický svět znal pod názvem samojské zboží. Právě ze Samosu pocházeli mořeplavci, kteří se jako první Řekové odvážili proplout Gibraltarem do Atlantiku, tady byla vynalezena loď triréma a objevena metoda odlévání soch z bronzu.

Zajímavé je, že své největší slávy a bohatství ostrov dosáhl za vlády krutého tyrana Polykrata v 6. století před naším letopočtem.

Domov velikánů

Tehdy zde byl mimo jiných velkých děl zbudován i první tunel světa, který se sekal do skály z obou stran najednou. Sloužil jako vodovod, měří 1 kilometr a dnes je spolu s dalšími památkami Samu chráněn UNESCO.

Nejslavnějšími rodáky z idylického ostrova byli Pythagoras (vzpomínáte ještě ze školy na jeho slavnou větu?) a bajkař Ezop. Nikde jinde se ale nemohl narodit ani Epikuros – antický propagátor užívání si života! Právě tady na Samu jsou totiž pro epikurejství po tisíce let ty nejlepší podmínky.

Takže až se vrátíte z plávání v průzračném moři, výšlapu po náhorní planině či vyjížďky na kole, usedněte ke stolu bohatě prostřenému místními lahůdkami.

Olivy, ovoce, víno, med, zelenina, ryby – vlastně nic mimořádného na něm nenajdete. Jenže vše je v takové kvalitě, že na samoskou kuchyni dlouho nezapomenete…

Seznamte se…

  • Název: ostrov Samos (součást Řecké republiky)
  • Rozloha: 478 km2
  • Počet obyvatel: 34 000 (v roce 1900 to bylo 55 000 osob, z nich 28 Rakušanů, mezi něž se tehdy počítali i Češi)
  • Hlavní město: Vathy
  • Nejvyšší hora: Mt. Kerkis (1 434 m n. m.)
  • Zajímavost: v italské Kalábrii má Samos sesterské město Samo