Ještě před pár desítkami let byl v Tanzanii znát dotek německé důkladnosti a britské podnikavosti. Pak ale zemi potkaly horší časy - včetně nešťastného experimentu se socialismem -a dnes si ji kupují Číňané.

To však turistu nemusí moc zajímat. Cestovní ruch je pro Tanzanii pořád životně důležitý, takže se o něj náležitě stará. Při troše opatrnosti, dobrém očkování (žlutá zimnice, malárie aj.) a zdravém rozumu (pozor na HIV!) vám zde nic zvláštního nehrozí.

Ráj rezervací

Naopak na vás čekají rezervace se statisíci kusů divoké zvěře: od pakoňů hřívnatých přes lvy, zebry, žirafy či hrochy až po pelikány. Každý zná národní park Serengeti a oblast kráteru Ngorongoro, která vypadá jako z jiného světa.

Jsou tu ale i 30 stejně kvalitních méně známých rezervací, jezera Viktoriino a Tanganika či nejvyšší hora Afriky Kilimandžáro. Do národních parků bolesti rozrušené země tolik nedoléhají - tam pořád vládne starý dobrý svět pruhovaných džípů a usměvavých mužů v safari uniformách…

Dala šimpanzům jména

Národní park Gombe proslavila studie chování místních šimpanzů, kterou zde od roku 1960 prováděla britská vědkyně Jane Goodallová (75). Jako první dala „svým“ zvířatům jména - do té doby se užívala jen čísla.

Její kritikové ovšem tvrdí, že šimpanze příliš přikrmovala a tím měnila jejich podmínky. Loni badatelka vzbudila pozornost výrokem, že dnes už je šimpanzům lépe v zoo než ve volné přírodě.

Původně dva státy

  • Název: Spojená republika Tanzanie (vznikla sloučením Tanganiky a Zanzibaru v roce 1964)
  • Počet obyvatel: asi 43 milionů
  • Hlavní město: Dodoma (od roku 1966)
  • Největší město: Dáresalám (do roku 1966 hlavní město, fakticky je to ale metropole země stále)
  • Měna: tanzanský šilink
  • Úřední řeč: v běžném životě převládá svahilština, soudy a nejvyšší úřady užívají angličtinu (kromě toho se tady mluví ještě asi 130 dalšími jazyky)