Jde o tajemnou šachtu, kterou v roce 1795 objevil Daniel McGinnis. Začal kopat v malé prohlubni a brzy zjistil, že šachta je hlubší, než předpokládal. Ani v hloubce 6 m však nic nenašel.

Roku 1804 se rozběhl další projekt. Dělníci se postupně prokopali až do 15 m, přičemž každé 3 m narazili na vrstvu utěsněných dubových kulatin.

První nález je čekal v hloubce 27 m, kde odkryli podivný zploštělý kámen, kde byly vyryty zvláštní znaky, jež nedokázali přečíst.

Důmyslnější, než se soudilo

V této hloubce byli dělníci nuceni své snažení ukončit, jelikož se šachta plnila vodou až na úroveň 18 m. Dostupnou technikou nebylo možné vodu dostatečně odčerpávat.

S téměř identickými problémy se potýkala i další skupina, Truro Company, která udělala pokrok alespoň v tom, že odhalila perfektní systém zavodňovacích kanálů, které přiváděly vodu do šachty z nedalekého zálivu. Ale i tito badatelé zkrachovali; psal se rok 1854.

V současné době je Oak Island doslova provrtán desítkami průzkumných šachet, ale výsledky přinesla jen jediná. Ta byla dílem tzv. Tritonské aliance v čele s Danem Blankenshipem.

Za pomoci průzkumných vrtů a radiových vln seizmografu zjistil, že v základní hornině ostrova se nacházejí podzemní jeskyně zatopené vodou. Zároveň se mu při zkušebních vrtech do hloubky 60 m podařilo získat vzorky cementu, porcelánu, kovu a dřeva, jejichž rozbor ukázal, že dřevo pochází nejméně ze 16. století.

Šokující nález

Roku 1970 pronikli badatelé úzkou šachtou do zatopené jeskyně. S pomocí kamery získali záběry zvláštních předmětů s oblými obrysy trubkovitého pravoúhlého tvaru.

Podle Blankenshipova vyjádření musely být uměle vytvořené, snad jakési bedny. Co však badatelům skutečně vyrazilo dech, byly zachycené fragmenty lidské kostry!

Podle odborníků se jedná o část velmi staré lebky. Avšak další průzkumy již nebyly úspěšné - pro přílišné riziko se muselo od výzkumu upustit. A jako by toho nebylo málo, zapracovala kletba ostrova: šachta se zřítila.

Výzkumy Dana Blankenshipa však pokračují. Od roku 2007 jsou mu v jeho úsilí nápomocni noví investoři, tzv. michiganská skupina. Jak je to s celým pekelným ostrovem doopravdy, ukáže jen čas.

Čtěte také: