Drony neboli bezpilotní letouny jsou ve světě využívány k mnoha účelům. Roznáší léky v rozvojových zemích, pomáhají pozorovat žraloky v Austrálii a monitorují půdu na Filipínách kvůli erozi. V Česku se k takovým účelům ještě příliš nevyužívají, nicméně mnoho lidí si je pořizuje jako hračku na ovládání, s jejíž pomocí se dají vyfotit neuvěřitelně překrásné snímky. Dron s kamerou vám totiž ukáže svět hezky z výšky.

Dobrá kamera je základ

Rc drony na ovládání jsou fajn hračkou, ale kupovat si model bez kamery prakticky nemá cenu, jelikož byste přišli o polovinu zábavy. Kdo chce létat, může si pořídit například model letadýlka. Drony si většina lidí kupuje právě kvůli možnosti natáčet video.

Rozmyslete si, zda se vám víc líbí rc drony s kamerou, které záznam živě přenáší do vašeho telefonu, nebo modely, co ukládají video na paměťovou kartu. Zvažte také kvalitu videozáznamu. Čím lepší je rozlišení, tím vyšší bude také cenovka, nicméně kamera s VGA rozlišením vám opravdu moc hezkých záběrů neudělá. Pokud se v tomto neorientujete, nebojte se zeptat v konkrétním obchodě či e-shopu. Například na PeckaModel.cz jsou připraveni vám poradit, jaký dron bude vhodný pro vaše potřeby.

Tip: Máte-li doma nějakou outdoorovou kamerku (například GoPro), klidně si pořiďte dron bez kamery. K mnohým lze kameru připevnit.

Špičkové drahé drony, jejichž ceny někdy překračují i hranici sta tisíc korun, vás kolikrát zvládají na obloze sledovat a video natáčí úplně samy. To se hodí zejména při natáčení sportů, třeba při sjezdovém lyžování je opravdu náročné stíhat ještě ovládat dron. Ale to je spíš jen tak pro zajímavost. Jestliže pořizujete svůj první model, zaměřte se na levnější a méně propracované kousky. S těmi se koneckonců lépe učí létat.

Do pěti tisíc se vejdete s přehledem

Rc drony se dají pořídit opravdu ve všech cenových kategoriích. Nejzákladnější modely (zpravidla bez kamery) seženete i do tisícovky, na druhé straně extrémů stojí špičkové výrobky značky DJI za desetitisíce i více. Běžnému uživateli však bohatě postačí levnější varianty. Říká se, že největší zájem je o drony v cenové kategorii mezi dvěma a pěti tisíci, a právě mezi nimi skutečně objevíte modely s dobrým poměrem cena/výkon.

Pečlivě ovšem čtěte, co všechno se v ceně nachází. Někdy dostanete i náhradní vrtule či baterii, což se určitě hodí. Ovládat drona není ze začátku úplně snadné a běžně se stává, že dojde k nějaké nehodě a poškození vrtule. Co se týče náhradní baterie, tu byste si měli dokoupit určitě. I špičkové drony totiž vydrží létat na jedno nabití zhruba jen 30 minut. Je tedy dobré, když pak jen můžete vyměnit baterku a nemusíte čekat, než se vám nabije.

Ne všude lze létat

Než se vydáte na oblohu, měli byste si také přečíst pár zásad o létání s bezpilotními letouny. Základním pravidlem je používat selský rozum. Dron může vyděsit chodce, cyklisty i řidiče, proto létejte raději tam, kde se moc lidí nenachází. Nelétejte ani nad cizími oplocenými pozemky a věcmi, které byste mohli rozbít, pokud by dron spadl. Úplně vyhnout se musíte bezletovým zónám v okolí jaderných elektráren, vojenských základen apod.

Pozor na ARF modely

Na závěr tu máme ještě jeden tip. Po zakoupení by vás mohlo nepříjemně překvapit, že je dron potřeba nejdříve sestavit. Takové modely bývají označené ARF (Almost Ready to Fly) či BNF (Bind to Fly) a pro začátečníky jsou nevhodné. Hledejte provedení RTF (Ready to Fly), které stačí vybalit z krabičky, a po nabití baterií můžete létat.

Žádná další úskalí vás snad při výběru nepotkají. Kdyby ano, nebojte se na cokoliv zeptat odborníků.