Vzpomeňte si, kdy jste naposledy drželi v ruce knihu. Nemyslím tím lepený paperback, který se po otočení několika desítek stránek sám od sebe rozpadne, ale pořádnou knihu s velkým K, vázanou v deskách z pravé kůže a vytištěnou na kvalitním papíře. Knihu, kterou si musíte přečíst už proto, že se jí chcete dotýkat.

V kůži z vola

Sobotovi je vyrábějí v sériích maximálně pár desítek kusů a prodávají sběratelům v přepočtu za 5000 až 10 000 Kč. Mezi jejich nejpovedenější díla patří Jáma a kyvadlo od Edgara Allana Poea, Shakespearův Hamlet či Doyleův Pes baskervillský.

Například pro Hamleta vymodelovali lebku z epoxidu, do které ukryli maličkou knížečku. Další miniatura je Desatero vytištěné zlatým písmem v 10 různých jazycích v knize ve tvaru kříže. Nejmenší kniha Sobotových se vešla do vlašského ořechu. Je v ní anglický text Andersenovy pohádky Thumbelina (v češtině známá jako O Malence) o holčičce maličké jako palec.

Není nad dobré nářadí

Základ solidní knihařské práce tvoří kvalitní materiál a nářadí. Dílně v Lokti proto vévodí velké pákové nůžky na lepenku. Byly vyrobeny za první republiky a mistr knihař na ně nedá dopustit. Téměř stejně hrdý je i na stovky speciálních nástrojů rozvěšených na stěnách.

Jsou to knihařské kolky, tlačítka, rolky, čárovátka a filety, s jejichž pomocí se vyrábějí vazby. „Než jsem odešel do ciziny, jen kolků jsem měl šest set. Všechny tu ale musely zůstat a samozřejmě se ztratily. Dnes je zase pomalu dávám dohromady, mám jich asi čtyři sta,“ vypráví Jan Sobota.

Mrzí ho, že stejně jako o nářadí přišel o mnoho vzácných vázaných knih. „Komunisté si je rozebrali a prodávali po padesátikoruně do antikvariátu. Když jsem se vrátil, některé se mi pak podařilo vykoupit zpět. Jenže už nestály pár desetikorun, ale několik tisíc,“ uzavírá knihař.