Na začátku byli Aurelio Peccei, italský průmyslník, prognostik, futurolog, manažer firem Olivetti a Fiat, a skotský vědec Alexandr King, generální ředitel Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

V 60. letech minulého století je natolik trápil osud lidstva, že se rozhodli začít globální problémy řešit. Ke spolupráci pozvali důležité podnikatele, vědce, politiky a vojáky. Tak v dubnu 1968 vznikl a začal působit Římský klub.

Kybernetické varování

První schůzka zhruba 30 učených hlav proběhla v Accademia dei Lincei (Akademie rysů; ostrozraký rys je její symbol) v Římě (podle internetu se sešli v Rockefellerově vile v Bellagiu), brzy však počet členů přesáhl 70.

Nemá na mysli odhady, kdy dojdou suroviny, ale souhlasí s varováním, že současný rozvoj lidské civilizace je neudržitelný a že kolem roku 2030 zamíří k hluboké krizi, jak bylo předpovězeno.

Od vydání publikace právě uběhlo 40 let. Pro řadu ekonomů i politiky bylo výročí důvodem k posměškům – v předpovědích to autoři skutečně přestřelili. Ale jednu zásadní pravdu kniha má: základní příčina environmentální devastace je hospodářský růst v podobě, jakou poznamenal celé 20. století.

Ekonomická aktiva negativně zasáhla všechny oblastí životního prostředí. Debata a opatření, kterou kniha rozpoutala nad otázkami, co všechno Země musí či nemusí vydržet, stále pokračují.

A Římský klub? Jeho vliv je v současnosti téměř nezřetelný, ovšem členové se scházejí dál a možná stále sní svůj sen o ovládnutí světa.

Významní členové klubu

  • John Holdren, současný poradce amerického prezidenta Baracka Obamy pro vědu a technologii, je asi nejkontroverznější osoba. Nad některými jeho nápady z publikace Ekověda (1977), jejíž je spoluautor, naskakuje husí kůže. Např.: „Svobodným matkám by měly být jejich děti odebrány vládou nebo by měly být přinuceny k potratu.“ – „Masová sterilizace lidí prostřednictvím drog v pitné vodě je v pořádku, dokud neuškodí užitkovým zvířatům…“
  • Maurice Strong, bývalý poradce generálního tajemníka OSN, je také „lidumil“ – přál by si, aby rodiče v budoucnu museli získávat vládní licenci na možnost mít dítě.
  • Al Gore, bývalý viceprezident USA, je propagátor kampaně proti globálnímu oteplování. Za svůj film Nepříjemná pravda získal Nobelovu cenu míru a Oscara. Před třemi lety prohlásil: „Globální vládnutí přinese pozitivní změnu v boji se změnami klimatu.“
  • Ted Turner, zakladatel televizní sítě CNN, je rovněž obhájce řízené světové depopulace a ve svých vystoupeních mluví o přelidnění světa a populačním cíli dvě miliardy obyvatel.
  • Dále: bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan, nizozemská královna Beatrix, bývalý britský premiér Tony Blair, bývalý prezident USA Bill Clinton, bývalý předseda Evropské komise Jacques Delors, zakladatel Microsoftu Bill Gates, bývalý prezident SSSR Michail Gorbačov, bývalý ministr zahraničí USA Henry Kissinger, bývalý předseda Evropské komise Romano Prodi, bývalý generální tajemník NATO Javier Solana a americký finančník George Soros. Čestný člen byl i český prezident Václav Havel.