Epilepsií u nás trpí asi 100 000 lidí. I když jsou léky na tuto nemoc stále dokonalejší, u některých pacientů nezabírají. Pro ty představuje šanci na úplné vyléčení neurochirurgická operace mozku.

Přicházím na Neurochirurgické oddělení pražské Nemocnice Na Homolce, jež má s chirurgickou léčbou epilepsie velké zkušenosti. Patří také mezi nejlépe vybavená pracoviště v Evropě.

A já si opět, jako už mnohokrát, uvědomuju, že těm opravdu schopným a výjimečným lidem sláva nikdy nestoupne do hlavy. Oběd trvá slabou čtvrthodinku, během ní mi pan doktor stihne říct spoustu informací k operaci a taky to, že o víkendu byl konečně se svými třemi dětmi bruslit. Čtvrté měli s sebou v kočárku.

„Poslední dobou mi na rodinu zbývá pořád méně času. Je toho teď nějak hodně. No pojďte, už by mohly být první výstupy z rezonance,“ vstává, sotva dojí poslední sousto, a míříme zpátky do sálu. Mezitím volá epileptologa MUDr. Zdeňka Vojtěcha, s nímž chce výsledky prodiskutovat.

Po zhlédnutí aktuálních snímků je jasné, že v operaci budeme ještě pokračovat. „Nejspíš by to stačilo, ale ještě mi, Honzo, pro jistotu seber ty tři milimetry dorzálně,“ ukazuje epileptolog na teninký bílý proužek tkáně na monitoru. Operace pak trvá další hodinu.

Na závěr Jan Šroubek všem zúčastněným poděkuje. Usmívá se, ale v jeho tváři je vidět únava. Předpokládám, že si půjde konečně odpočinout. „Kdepak, běžím na epileptologický seminář. Jestli chcete, můžete jít se mnou, bude to zajímavé.“ Zbaběle s díky odmítnu, mám toho za celý den tak akorát. A to jsem jen stála a držela palce.