„Měsíc jsem urgovala firmu, která v létě slíbila, že mi v září opraví střechu na rodinném domě. Po dohadech přišli koncem října dva dělníci, sundali tašky na jedné straně, vzali si zálohu a už jsem je neviděla,“ vypráví Jana Malá z Benešova.

Další dny se snažila dohnat šéfa malé firmy. Měl vypnutý mobil. Dělníci se na střechu vrátili po 2 týdnech. Prý „jinde to hořelo víc“. Oprava, jež měla být podle majitele firmy „za tři dny v cajku“, probíhala tímto stylem 2 měsíce a byla o dost dražší. „Jsem ráda, že to udělali. Nechci se vracet, hlavně že už jsou pryč,“ říká Jana Malá. Běžná zkušenost. Ta lepší.

Není problém, šéfe…

Noční můra: rekonstrukce malého bytu v Praze na Žižkově. Majitel – sám stavař – obvolal doporučené řemeslníky, vyřídil stavební povolení, nakreslil novou dispozici bytu – a rozjel akci. Byl únor 2009.

„Super instalatér, topenář a plynař v jedné osobě mi řekl:,Žádný problém, šéfe, za týden je hotovo,‘“ popisuje Kamil Talpa. Muž tří řemesel udělil pokyny: co vysekat, vybourat, připravit… A dodal, že letí na dovolenou. „Zaskočil mě. Zatím jsem tedy angažoval úžasně levného dělníka Vasila,“ ironicky líčí Pražan.

Další den se dostavil instalatér, který tu najednou své působení neviděl pouze na půlden, a to nejen proto, že překopl elektrické kabely, odpojil dům od přípojky plynu atd. „Neustále mu zvonil mobil – zjevně volali klienti, tak jsem pochopila, že ho chytám nejen já,“ tvrdí mladá žena s douškou: „Najednou se zvedl, že už musí běžet, tak jsme se dohodli na další termín. V ten nepřišel a s ním zmizel i obkladač. Nechali tu rozložené náčiní, materiál a byli fuč.“

Majitelka bytu byla nervózní, koupelna se rovnala stavbě a nikdo nevěděl, co se může uklidit a co nelze vyhodit. „Obkladače jsme našli jiného, ten mohl jen v pondělí a čtvrtek, a to maximálně tři hodiny… Ukončím to. Po instalatérově odmlce, neboť měl údajně rozbitý mobil, sedmnáctého prosince začaly dokončovací práce.

Protože se pánové museli připravit na Vánoce a na hory, museli jsme jim být celé dny k dispozici. Znamenalo to vzít si dovolenou a pod stromeček si dát hotovou koupelnu. Na dárky už nezbyl čas. Žaloby? Oni to nakonec udělali slušně, ale ta cesta byla zničující,“ dodává Jitka Horáková.

Bohužel, tak si oddechne nejeden našinec, který potřeboval služby řemeslníků. Vy to neznáte?